IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Кънев: Макрорамката на Бюджет 2014 г. няма да се променя по време на дебатите

Според опозицията заложената цел за устойчив икономически растеж ще остане само едно добро пожелание

11:37 | 30.10.13 г.
П. Кънев: Макрорамката на Бюджет 2014 г. няма да се променя по време на дебатите

В резултат на дебатите за Бюджет 2014 г. може да се стигне до козметични промени, но макрорамката ще бъде запазена. Това каза пред БНР депутатът Петър Кънев от Коалиция за България, който е и заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия.

„Бюджет 2014 г. е един спокоен, нормален бюджет. За мен позитивната новина е, че вчера беше приветстван и много добре приет от Националния съвет за тристранно сътрудничество“, заяви Кънев, въпреки критичните становища на работодателските организации и синдикатите, които не се съгласиха с някои основни параметри на Бюджет 2014.

Депутатът е изненадан, че синдикатите не са подкрепили бюджета. „За мен това е един сравнително социален бюджет, но работодателите го подкрепиха категорично, защото нямаме мърдане в данъците. Доста облекчения за реалния бизнес се правят“, твърди Кънев.

"Приходната част е толкова реалистична, колкото си я направим ние и ръководствата на приходните агенции. Да, тя е напрегната. Миналата година също предупреждавахме, че е напрегнат бюджетът и тази година се наложи актуализация на приходната част. Мисля, че няма да се стигне до промени в приходната част през следващата година. Има доста резерви, основно в акцизите, не в митата и данъците", уточни Кънев.

Според него новосформираните мобилни групи към НАП, които ще се занимават с вътрешнообщностните доставки и ДДС, може да спрат източването на около 150 млн. лв. от държавните финанси.

Запитан дали ще се укриват осигуровки след вдигането на минималната заплата от 310 на 340 лв. от 1 януари, Кънев отговори, че минимално възнаграждение получават 186 000 души, от които около 30 000 са в обществения сектор. „В това няма драма, в един голям град трудно ще намерите човек, който работи само за 310 лв.“, заяви Кънев.

Диана Йорданова от ГЕРБ и член на бюджетната комисия заяви, че не може и да става дума за "спокойствие" в сферата на бюджета, а заложената цел за устойчив икономически растеж ще остане само едно добро пожелание.

„Не виждам какво му е спокойното и нормалното на бюджета. Самият финансов министър признава, че приходите са напрегнати“, каза депутатът. 

Йорданова прогнозира, че по-ниските приходи на фона на по-високи разходи ще доведат до по-висок дефицит от предвидения в края на 2014 г., а се залага обратното – свиване на дефицита. Според нея данните към момента не дават повод за оптимизъм, че е изпълнима приходната част. Тя отчете, че пазарът на труда и потреблението показват някакво съживяване, но това става на фона на сериозна политическа нестабилност и обществено недоволство, което влияе на инвестициите.

Според депутата увеличаването на максималния осигурителен доход от 2 200 до 2 400 лв. ще принуди фирмите да прибягнат към практики, които да им намалят разходите.

Йорданова коментира още, че за осигуряване на заетост с пари от бюджета догодина средствата се запазват на същото равнище, както и през 2013 г. В същото време МРЗ расте и това означава, че на по-малко хора ще бъде осигурена такава заетост в общините и фирмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още