IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите от здравната комисия приеха бюджета на НЗОК за догодина*

Бюджетът на Касата е малко над 2,8 млрд лева, за болнична помощ са предвидени 988 млн. лева

18:10 | 07.11.13 г.
Депутатите от здравната комисия приеха бюджета на НЗОК за догодина*

С 10 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се" депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо гласуване проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година.

Бюджетът на Касата е малко над 2,8 млрд лева. Очаква се приходите от здравни вноски да са малко над 1,8 млрд. лева. Държавата ще внесе още 975 млн. лева здравни вноски – за чиновници, пенсионери, деца, военни и други лица, на които плаща здравното осигуряване.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов предупреди, че с този бюджет в болничната помощ може да се очаква дефицит още през юли-август.

За болнична помощ в бюджета на здравната каса за 2014 г. са заложени 988 млн. лева. Сега месечният разход на болниците е над 100 млн. лева, а заложената сума предвижда разход от 72 млн. лева за идната година.

Райчинов апелира недостигът на средства за болниците за тази година да не се компенсира с пари от бюджета за 2014 г. Той настоява също така ваксините и интензивните грижи да бъдат прехвърлени отново към Министерството на здравеопазването, както и държавата да започне да плаща в пълен размер здравните вноски на лицата, които осигурява.

Представители на другите съсловни организации изразиха тревогите си от бюджета за следващата година, а от националнопредставените пациентски организации добавиха, че няма да бъдат толерантни, ако се наложи хората да си носят лекарства и чаршафи в болниците. 

Здравният министър Таня Андреева увери присъстващите на дискусията, че се водят преговори с Министерството на финансите здравното ведомство отново да поеме разходите за ваксини и интензивни грижи. По думите й финансовото министерство е “проявило разбиране” и от догодина ваксините отново ще се плащат от здравното министерство.

Ин витро процедурите също ще бъдат прехвърлени от здравната каса към здравното министерство от януари следващата година.

Същевременно шефът на здравната каса Румяна Тодорова изрази съмненията си, че болници умишлено увеличават хоспитализациите, за да получат повече средства от касата. През тази година броят на хоспитализациите се очаква да е със 100 хил. над миналогодишното ниво.

Тодорова посочи, че в страната ни няма легла за долекуване и призова за законови промени в тази посока.

* Актуализирано с коментара на Румяна Тодорова към 19.25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още