IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите ускориха работата по Бюджет 2014

ГЕРБ се възмутиха от орязването на парите за съдебната система

12:30 | 05.12.13 г.
Депутатите ускориха работата по Бюджет 2014

Парламентът значително забърза работата си, след като два дни депутатите обсъждаха  точка по точка общата рамка на бюджета. Днес обаче едва за няколко часа приеха бюджета на съдебната система, бюджета на президентската администрация, бюджета на Народното събрание и бюджета на Сметната палата.

Особени брожения сред опозицията предизвикаха парите за магистратите. 434 милиона лева са предвидените разходи за магистратите, което според ГЕРБ е абсолютен минимум, за да може системата да функционира. ГЕРБ видяха и опит да се държи под контрол съдебната система с малкото отпускани средства.

"Само 3 милиона лева ще похарчи съдебната система за съдебен преводач - фигура, която вече ще е задължителна", посочи Цецка Цачева.

Според нея с тези „мизерни пари“ системата предварително се обрича на дефицит.

"Очевидно някой се опитва да пречи на съдебната система", заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ, който припомни, че в Закона за Специалните разузнавателни средства е предвидено, че заявителят на СРС-та ще трябва да ги плаща.

Според Лазаров такъв орган е съдът, но пари за това не са предвидени в бюджета на съдебната власт.

Иначе почти без дебати депутатите отпуснаха парите за догодина на администрацията на президента - 5 569 000 лв., после приеха набързо и бюджета на МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още