IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата предлага партиите да огласяват всеки разход над 1000 лв.

Предложението за законова промяна е изпратено на председателя на парламента

12:08 | 29.01.14 г.
Сметната палата предлага партиите да огласяват всеки разход над 1000 лв.

Политическите партии да публикуват всеки месец в публичния си регистър информация за всеки свой разход над 1000 лв., както и основанието за извършването му и получателя. Това предложение за промяна в Закона за политическите партии гласува със свое решение Сметната палата.

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров изпрати предложението до председателя на Народното събрание Михаил Миков, съобщи одитиращата институция.

Сметната палата е взела това решение поради необходимостта да се повиши прозрачността при изразходването на средствата на политическите партии, както и с цел да се осигури възможност одиторите да упражняват ефективен контрол.

Новото задължение на партиите трябва да бъде предвидено с изменение и допълнение на чл. 29, ал. 2 от Закона за политическите партии.

Припомняме, че в началото на януари председателят на одитиращата институция Валери Димитров заяви, че е необходимо да се създаде нов режим за осчетоводяването на разходите на политическите партии, защото те сега се отчитали по стандартите на малките и средни предприятия. Така една луксозна почивка може да бъде отчетена като „присъщи разходи за партийна дейност“.

„В момента законът за партиите е лош и това не позволява нашият контрол да бъде ефективен“, мотивира се той.

Според Димитров сегашният закон не позволява прозрачност конкретно при разходите на партиите, докато приходите им били "на светло".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още