IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко харчат партиите за избори?

ДПС и Коалиция за България са били с най-скъпи кампании на парламентарните избори през май 2013 г.

17:05 | 16.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко харчат партиите за избори?

За парламентарните избори през май 2013 г. четирите влезли в Народното събрание партии са похарчили близо 9,7 млн. лв. Това показва одитът на разходите на участвалите в кампанията политически субекти, извършен от Сметната палата.

По закон одитиращата институция проверява след проведени избори отчетите на партиите за кампанията. Според Изборния кодекс при вот за депутати кампанията на партии и коалиции не може да надхвърля 4 млн. лв., а за инициативни комитети - 200 хил. лв. Плащанията над 1 000 лв. - приходи и разходи, трябва да са по банков път.

Участвалите в изборите партии са отчели разходи за  социологически проучвания, медийни услуги, рекламни съоръжения, плакати и брошури, гориво, публични събрания, концерти, за пощенски и куриерски услуги, телефони, наеми за помещения, транспортни средства. Някои отчитат и разходи за  възнаграждения и осигуровки (на временно нает персонал във връзка с предизборната кампания) и за командировки.

ДПС е партията с най-скъпа кампания – за 3,99 млн. лв. Партията е отчела приходи от 3,983 млн. лв. - собствени средства. От тях 1,2 млн. лв.  са средства от членски внос и 2,7 млн. лв. - субсидията от държавния бюджет. Предизборната кампания на ДПС не е финансирана с дарения и със средства от кандидати на партията.

Кампанията на „Коалиция за България“ е струвала 3,23 млн. лв. Общият отчетен размер на приходите е 3,019 млн. лв. - дарения от физически лица, средства на кандидати, собствени приходи от членски внос, държавна субсидия и банкови заеми.

В хода на предизборната кампания са направени дарения в размер на 77 885 лв. от общо 217 физически лица. Предоставените от 39 кандидати на социалистите средства за кампанията са в размер на 75 977 лв. Общият отчетен размер на приходите от държавна субсидия е 1,2 млн. лв.

Установено е едно плащане в брой на разход от близо 5 хил. лв., извършено от ПП "Европейска сигурност и интеграция", в състава на коалицията.

За изборите ГЕРБ са похарчили 1,957 млн. лв., показва отчетът на Сметната палата. Предизборната кампания на партията е финансирана с държавна субсидия в размер на 1,956 млн. лв. По време на предизборната кампания от ГЕРБ са направени дарения в общ размер на 4 573 лв. - на църковно настоятелство, детски логопедичен кабинет, четири читалища и дом за стари хора.

Кампанията на „Атака“ е струвала 519 хил. лв., показва одитът. Средствата за финансиране на предизборните прояви са били 584 хил. лв., в това число - държавна субсидия 584 хил. лв. и 390 лв. от стопанска дейност - издателска дейност на в. „Атака“. Не са установени дарения от физически лица за предизборната кампания, както и предоставяне на средства от кандидати, издигнати от партията.

Партията отчита разходи за направени в периода на кампанията 38 дарения на физически и юридически лица с нестопанска цел в общ размер на 51 хил. лв.  Даренията са направени на 20 физически лица и 17 юридически лица - читалища, детска градина, пенсионерски клубове, църкви, манастири и помощно училище.

В нарушение на закона е плащано в брой при разходи в размер над 1000 лв. за услуги по две фактури и за 7 дарения.

Коалиция „Демократи за силна България – Български демократически форум“ е отчела разходи за кампанията от 2,106 млн. лв., разходите на Движение България на гражданите са 1,088 млн. лв., на ЛИДЕР – 849 хил. лв., коалиция СДС – 761 хил. лв., коалиция „Център – Свобода и Достойнство“ - 1, 492 млн. лв., на „ВМРО-БНД“ 145 хил. лв.

При представянето на доклада от Сметната палата заявиха, че са съставили общо 82 акта за административни нарушения на политически партии и лидери на партии за отчетите. Актове са получили включително двама лидери на парламентарно представени партии, санкциите са по „няколко хиляди лева“, каза председателят на Сметната палата Валери Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
БСП и ДПС са мафия! Никога не са били нещо друго освен долни национални предатели и мафиоти. Доган съвсем неслучайно не излиза от резиденцията си въпреки че държавата плаща по 2 милиона годишно да го опази. Кой ще се осмели да каже от какво точно го пазят?ГЕРБ също са мафия само че от другата ложа.Бареков и Атака са плод на същите кукловоди зад ДПС, БСП и ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Пич, що не се произнесе прокуратурата по случая Костинброд? Докога, червени тикви такива, ще ползвате този шантаж на Манолова за аргумент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
ДПС и Коалиция за България са били с най-скъпи кампании на парламентарните избори през май 2013 г.Не съм съгласен с това заглавие. Кампанията на ГЕРБ е най-скъпа, заради купените гласове. А и костинбродските бюлетини сигурно също са били платени, нищо, че не можаха да ги ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още