IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ допуска забавяне на икономическата активност през второто полугодие

Централната банка посочва като евентуални причини конфликта в Украйна, дефлацията, ситуацията с КТБ и политическата несигурност

13:43 | 20.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	От БНБ очакват, че до края на годината лихвите по депозитите ще спадат още, а тези по кредитите ще се колебаят около текущите нива. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От БНБ очакват, че до края на годината лихвите по депозитите ще спадат още, а тези по кредитите ще се колебаят около текущите нива. Снимка: Ройтерс

Търговско салдо и платежен баланс

През периода януари-май 2014 г. динамиката на потоците по външнотърговския баланс на страната се обуславяше главно от спада в международните цени и нарастването на вътрешното търсене. Тези фактори допринесоха за увеличаване на дефицита по търговското салдо и свиване на годишна база на излишъка по текущата и капиталовата сметка на платежния баланс, отчитат от БНБ.

Динамиката на потоците по финансовата сметка е повлияна главно от по-слабите изходящи потоци на банките. При забавяне в темповете на спад на международните цени в евро през втората половина на 2014 г. и при засилване на външното търсене експертите очакват бавно възстановяване на номиналния растеж на износа.

„При условие че темпът на растеж на вноса, който ще се определя от динамиката на вътрешното търсене, също се ускори, очакваме формиране на по-ниско спрямо 2013 г. положително салдо по текущата и капиталовата сметка през третото и четвъртото тримесечие“, добавят от БНБ.

Състояние на световната икономика и на пазара на суровини

Подобрението на международната икономическа конюнктура, наблюдавано в началото на 2014 г., се запазва през второто тримесечие. По-голям оптимизъм при очакванията продължава да се наблюдава в САЩ, Китай и еврозоната. В началото на 2014 г. обемът на световната търговия продължава да се увеличава на годишна база, пишат експертите на БНБ в своя икономически преглед за вторите три месеца на 2014 г.

През второто тримесечие инфлацията в глобален мащаб се забавя на годишна база под влияние на слабата динамика на цените на основни стокови групи, търгувани на международните пазари. Въз основа на водещите конюнктурни индикатори и положителната динамика на световната търговия през третото и четвъртото тримесечие на 2014 г. БНБ очаква глобалната икономическа активност плавно да се повишава с основен принос на развитите икономики.

Цената на петрола в долари през второто тримесечие на 2014 г. се покачва на годишна база поради опасения от свиване на доставките на петрол в резултат от конфликтите в Ирак, Либия и Украйна, докато увеличението на цената в евро е значително по-слабо заради поскъпване на еврото спрямо долара, отбелязват анализаторите на централната банка.

Пазарните очаквания за третото и четвъртото тримесечие са за поевтиняване на петрола. Съгласно прогнозите на Международната агенция по енергетика, търсенето на петрол ще нараства през втората половина на годината, но с темп, който ще бъде по-нисък от темпа на увеличение на предлагането. През периода април-юни 2014 г. международните цени в евро на повечето основни групи стоки продължиха да спадат.

През втората половина на годината БНБ предрича забавяне в темповете на спад на международните цени в евро при разнопосочна динамика по групи, като цените на металите ще продължат да се понижават и ще се стабилизират едва към края на годината, а цените на храните ще се повишават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Как имат очи от БНБ да се изявяват след това позорно поведение? Как смятат, че хората ще им вярват? Общи лафове, видяно от нализите на авторитетните международни банки и институции и още неща правят техните "прогнози".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Най важното се премълчава - правителство съставено от именити и доказали се национални предатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Уау! Сигурно са били готови с "прогнозата" си още, като се забъркваха говн***та с КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
Ами собствената си некадърност ,къде я слагат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още