IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Служебният кабинет да започне процедура за нов дълг

През януари България може да изпадне в ликвидна криза, заяви лидерът на ГЕРБ

16:01 | 25.08.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Борисов: Служебният кабинет да започне процедура за нов дълг

Служебното правителство трябва незабавно да започне процедура за нов дълг. Това каза на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Пари в държавата няма и не се очертава да има“, коментира Борисов.

Според него в тази ситуация е необходима политическа стабилност и адекватност на всички политически партии, защото след януари 2015 г. страната ще се озове в ликвидна криза.

Според Борисов най-важно сега е "да вържем двата края" до края на 2014 година и да минем 2015 година, за което по думите му се изисква невероятно умение.

Само до края на 2014 година се нуждаем от 4,5 млрд. лева допълнителен държавен дълг, а с плащанията в началото на 2015 година се нуждаем от общо 6 млрд. лева, добави Владислав Горанов, финансов експерт на ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите, цитиран от БТА.

Взимането на дълг от служебния кабинет на практика е невъзможно, защото подобно действие трябва да бъде одобрено от парламента. Обаче 42-то Народно събрание не прие предложението на президента Росен Плевнелиев да му даде правомощия да сключва договори с европейски финансови институции при последваща ратификация от парламента. Мотивът на управляващите за това беше, че така ще се подпише празен чек на служебното правителство.

Борисов призова лидерите на политическите сили да изискат разчети от финансистите си и след изборите на 5 октомври всички заедно да търсят начин за излизане от ситуацията.

„Да се опитаме да търсим как да си спасим държавата. Абсолютно никакво значение няма кой ще е премиер, министър или кой ще е на власт на практика, ако нямаме съгласие в нацията как да излезем от тази криза. Напротив, колкото повече се конфронтираме политически или не искаме да видим цифрите, които ни дават експертите, оставяме държавата вече в непоправимо състояние", коментира той.

Въпросът е дали сега всички политически партии ще имат доблестта да сложат цифрите на масата, смята Борисов.

„Длъжен съм да предупредя да не гласуват за нас, защото действително ще правим тежки реформи и ще се режат плащания. Няма как да се изпълнят Маастрихтските критерии на ЕС за бюджета, защото дефицитът в бюджета вече е над 4 процента и за да паднем под три процента, ще се наложи да се режат разходи“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов съобщи, че е възложил на финансовите експерти в ГЕРБ да се напише закон за обединяване на НАП и Митниците.

Менда Стоянова пък обвини бившите управляващи, че са планирали бюджета за тази година „порочно с ясното съзнание за неизпълними приходи и за раздаване на разходи“. Според нея от ГЕРБ са изключително разтревожени от анализа на служебното правителство за финансовото състояние на държавата.

След преглед на ситуацията миналата седмица служебният финансов министър Румен Порожанов съобщи, че ремонт на бюджета е необходим и кабинетът трудно ще избяга от актуализация, която да предложи на следващото Народно събрание.

Служебният премиер Георги Близнашки обаче обяви преди дни, че няма да се стигне до лошия сценарий в държавата в края на годината да няма средства, защото макроикономическите показатели са добри.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
Виждам по долу че споменавате за физическо елиминиране на политиците да това е добре но има едно големо но и това е че те са васали на запада и едно такова елиминиране ще доведе до страшна криза която народа няма да изтърпи....ще стане мармалад запада няма да иска да преговаря с новите народни власт имащи страната ще изпадне в изолация чужденците и парите ще се ометат за 1 вечер и ще ни трябва силна подкрепа на русия а дали ще се навият от там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
Тиквата явно е бил в специялизирано звено на пожарната където са ги обучавали и на финанси и държавно управление.....ама той освен да пали пожари друго може ли? И друго не се карайте за бсп,дпс там по власта всички са едно и също само за пред стадото са с различни имена..та спомнете си кой направи тиквата генерал?първанов му връчи пагоните и това ако не е разработка та на...различните партий улавят недоволството в различните социялни кръгове но обществото и после се смеят от телевизорите и ви ограбват брутално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
:))))) Е те това са ***! Обират казата с меда, че и допълнително задлъжняват държавата "чудейки" се защо протестирали протестърите докато "РАБОТЯТ", а после ги питат защо вземат заем за да не умрат от глад докато плащат окраденото! Е от това по голяма наглост здраве да е! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
lubenmark
преди 9 години
Да се започне процедура по незабавно строителство на нови затвори. Да се направи реконструкция и разширение на всички стари затвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 9 години
Тоя *** що не вземе да си иде у Банки и да ни отърве от гадната си мутра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Xamsterdamm
преди 9 години
Народа да започне процедура по строеж на бесилки по жълтите павета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Абе, къде са протестърите?? Преди реваха за дълг в пъти по-малък от тези "4,5 млрд. лева допълнителен държавен дълг", които иска Боко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Стига де, Баце покрай КТБ е научил нова дума, "ликвидна криза"Конграчулейшънс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 4
nocalled
преди 9 години
тиквата голям икономист и финансист стана последно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 5
nocalled
преди 9 години
тиквата голям икономист и финансист стана последно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още