IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разреши удължаване на ликвидната подкрепа за ПИБ до май 2016 г.

Независим експерт на Комисията ще наблюдава плана за преструктуриране на финансовата институция

14:22 | 25.11.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК разреши удължаване на ликвидната подкрепа за ПИБ до май 2016 г.

Европейската комисия разреши днес на България да удължи срока на предоставянето на ликвидна подкрепа за Първа инвестиционна банка (ПИБ) до 28 май 2016 г. Според комисията това отговаря на изискванията за държавна помощ на банките. 

Същевременно обаче се поставят редица условия пред финансовата институция. Банката вече е върнала на бюджета 300 млн. лв. от предоставените ѝ 1,2 млрд. лв. През следващите 18 месеца на ПИБ ѝ се забранява да изплаща дивиденти, както и да придобива предприятия и да използва агресивни търговски практики. 

В същото време независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Европейската комисия. 

„Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна банка. Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията“, обяснява комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Българската страна отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ през юни 2014 г. вследствие на масовото теглене на ликвидност от българските банки през юни 2014 г. Държавата отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от ЕК, припомниха от Брюксел.

Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит бе с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. Затова страната ни подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца, който обаче вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца, става ясно от съобщението на комисията. 

Сега комисията стига до извода, че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. Освен това с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.

ЕК е установила, че ликвидната подкрепа за ПИБ е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза, която настъпи в България през юни и юли 2014 г., а не се дължат на структурен проблем в банката. Според ЕК пълно връщане на депозита сега може да доведе до дестабилизиране не само на банката, а и на цялата финансова система на България. Поради тези причини ЕК е одобрила  ликвидната подкрепа за ПИБ от 900 млн. лева да бъде до 28 май 2016 г.

В съответствие с условията за получаване на държавна помощ на 12 ноември 2014 г. ПИБ изпрати на ЕК финалната версия на плана си за преструктуриране. Според него банката поема ангажимент да върне помощта за ликвидност на определени дати. Българските власти са представили и набор от ангажименти за възстановяване на ликвидността на ПИБ и за подобряване на нейното корпоративно управление и политики за управление на риска.

От Брюксел напомнят, че по размер на активите ПИБ е третата по големина банка у нас след „Уникредит Булбанк“ и ДСК. Към 2013 г. общият размер на нейните активи е 8,7 млрд. лева. Дейността на ПИБ е съсредоточена предимно в България, като банката също така осъществява малка дейност в Кипър и Албания.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 8
vstoykov
преди 9 години
Не съм привърженик на "държвната подкрепа". Обаче някакви престъпници да разпространяват манипулативна информация с цел да спечелят от къси продажби на БФБ и държавата да бездейства - не е много редно. Не съм и привърженик на частичния банков резерв. Обаче в момента всяка банка работи на този принцип. Няма банка, която да държи 100% от парите на депозантите налични в брой или в други бързоликвидни форми (злато, облигации).Всяка банка може да се окаже в подобно положение, ако повече от 10% от клиентите си дръпнат парите. И не само в България, а и във всяка друга държава това е така. Даже банките в ЕС държат по-малък резерв от българските.Едно възможно решение: плавно да се променят законите, даващи възможност за частичен резерв. Всяка година да се увеличава минималния възможен резерв с по 1%. Обаче ще има много недоволни от това, така че не смятам за реалистично да с случи (кредитите ще поскъпнат, лихвите по депозитите ще намалеят и ще бъдат със срок и без предсрочно теглене).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 7
LuckyYou
преди 9 години
И с какво точно ти заслужава уважението? С държавна подкрепа всяка една банка може да оцелее :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 32
bigmamascandal
преди 9 години
Банка, оцеляла след две целенасочени атаки през последните години (и двата пъти от групи, нямащи нищо общо с рационалното мислене, прагматизма, финансите и бизнеса), заслужава уважението и симпатията ми. Верно - с държавна подкрепа, но вс епак... оцеляла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 13
forexboy
преди 9 години
Бюджетът тегли кредити, лихвите по които плащаме всички ние данъкокихавците за да спасява ЧАСТНИ банки.Гениално! Или с две думи, да го духат бедните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още