IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът за 2015 г. мина през три парламентарни комисии

Ако България покаже, че свръхдефицитът тази година не минава 3,5%, ЕК няма да стартира наказателна процедура срещу страната ни, заяви финансовият министър

17:49 | 03.12.14 г.
Бюджетът за 2015 г. мина през три парламентарни комисии

Румен Гечев от БСП посочи, че вижда като проблем в държавния бюджет това, че е заложен два пъти по-нисък икономически растеж от миналата година, както и че бюджетните разходи са свити под 40% от БВП, при условие че по правилата на ЕС трябва да са поне 50 на сто от БВП, и попита откъде ще дойде икономическият растеж.

По негово мнение тези параметри в макрорамката в съчетание с планирания дълг от 8,1 милиарда лева няма да доведат до нищо добро за икономиката. Гечев посочи още, че в бюджета липсват мерки срещу безработицата, срещу дефлацията и за стимулиране на българския износ. Той определи Бюджет 2015 като пасивен и антисоциален.

БСП не подкрепя бюджета на ДОО, защото той не залага политика по доходите и мерки за стимулиране на потреблението, а в същото време натоварва финансово най-уязвимите групи от обществото – майките, хората с ниски доходи и тези в предпенсионна възраст, коментира депутатът Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че левицата е против стъпката за нарастване на пенсионната възраст с по четири месеца, защото продължителността на живот у нас е със седем години по-ниска от средната за Европа, а се пенсионираме с три години по-рано от европейците.

Друга критика на БСП е, че бюджетът на ДОО само реже разходите в НОИ на изхода на системата, без да залага политики по приходите.

Нинова каза, че не приемат и това, че отпада предложението на вицепремиера Ивайло Калфин за възможност за ранно пенсиониране с по-ниска пенсия на хора в предпенсионна възраст. От БСП са против и увеличението на вноските на земеделските производители, отмяната на необлагаемия минимум и увеличението на периода за изчисляване на майчинството от 18 на 24 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още