IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът за 2015 г. мина през три парламентарни комисии

Ако България покаже, че свръхдефицитът тази година не минава 3,5%, ЕК няма да стартира наказателна процедура срещу страната ни, заяви финансовият министър

17:49 | 03.12.14 г.
Бюджетът за 2015 г. мина през три парламентарни комисии

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обяви, че бизнесът подкрепя запазването на данъчната политика, равнището на осигурителните вноски, одобрява и заложеното десетпроцентно съкращение на разходите в държавната администрация.

Асоциацията на индустриалците подкрепя и заложеното размразяване на пенсионната реформа чрез нарастване на пенсионната възраст и стаж с по четири месеца на година. Велев предложи да се планира дори по-голяма стъпка при жените – например с по 6 месеца, за да се постигне и изискването на ЕК за изравняване на пенсионната възраст за двата пола. Велев одобрява стъпките за рестарт на еврофондовете и предвидените пари за разплащане с бизнеса. Той одобри заложения дефицит до 3 на сто и прогнозира, че може да е и малко по-нисък.

АИКБ обаче е срещу оставането на трите дни болнични, за които трябва да плаща работодателят, не приема и повишаването на минималните прагове в дейностите без постигнати споразумения. За минималните осигурителни доходи Велев предложи ново решение – те да се коригират с ръста на средния осигурителен доход, защото по думите му това ще бъде по-адекватно.

Велев не одобрява и заложеното административно нарастване на минималната работна заплата и по този въпрос предлага да се въведе диференцирана минимална заплата по икономически дейности, което според него е по-справедливо.

От Българската търговско-промишлена палата също изразиха одобрение по всички заложени показатели в макрорамката с изключение на увеличението на максималния осигурителен доход и минималната заплата.

Представителите на КНСБ също подкрепиха заложения 3-процентен дефицит за догодина, одобриха ръста на МРЗ и на максималния осигурителен доход, както и запазването на правилата за ранно пенсиониране на работниците от първа и втора категория.

Критиките на синдиката са, че липсват мерки за ръст на потреблението чрез ръст на доходите, че не трябва да се съкращава администрацията с еднакъв процент, а в приходните агенции да се запази. Те не са доволни и от данъчната политика, тъй като се запазва плоският данък и се премахва необлагаемият минимум. Относно планираното нарастване на пенсионната възраст и стажа от КНСБ потвърдиха, че не са съгласни и готвят протести.

Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още