IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага автоматични корективни механизми на бюджетната цел

Отклоненията от целите да бъдат премахвани до две години след установяването им, предвижда законопроект

10:45 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството предлага автоматични корективни механизми на бюджетната цел

Автоматични корективни механизми при значително отклонение от бюджетната цел предлагат управляващите в проект за промяна на Закона за фискален съвет и корективни механизми.

Припомняме, че 42-то Народно събрание разгледа предложение за закон за създаването на Фискален съвет, чиято цел е да наблюдава изпълнението на целите в бюджетната рамка. В крайна сметка обаче текстовете бяха гласувани само на първо четене в пленарната зала в началото на март 2014 г.

В тези текстове липсваха корективните механизми, които са предвидени с новото предложение. От публикувания за обществено обсъждане проект става ясно, че автоматичните механизми се отнасят до изготвянето, приемането и прилагането на корективен план за отстраняване на отклоненията.

Значително нарушение на средносрочната бюджетна цел се установява от Европейската комисия, министъра на финансите и/или от Фискалния съвет. В срок от два месеца след това финансовият министър трябва да изработи корективния план и да го внесе за обсъждане в Министерски съвет.

В този план трябва да бъде посочен периода на корекция, който може да бъде най-много две последователни бюджетни години след годината, в която е установено отклонението, средногодишното подобрение (в размер най-малко на 0,5% от брутния вътрешен продукт за периода на корекция) и приходни и разходни корективни мерки, които да са подробно описани по вид, размер и количествена оценка.

Управляващите са предвидили временно преустановяване на изпълнението на предвидените мерки при наличие на извънредно обстоятелство. При това положение може да се наложи и изготвянето на ревизиран корективен план.

С новия законопроект не се прави промяна на предложените досега идеи за Фискален съвет. Неговият състав ще бъде от петима членове, които да се избират от Народното събрание. Целта на новата институция е да наблюдава изпълнението на бюджетната програма от страна на правителството.

Съветът ще изготвя становища и препоръки относно пролетните и есенните макроикономически прогнози на министъра на финансите. Тези документи обаче няма да имат задължителен характер. Ако все пак правителството не приема тези становища, ще трябва да мотивира действията си писмено, предвиждат още текстовете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още