IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоосигуряващите се вече могат да подават данъчни декларации онлайн

Досега НАП е издала 200 000 персонални идентификационни кода на физически лица

13:03 | 20.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Самоосигуряващите се вече могат да подават данъчни декларации онлайн

Самоосигуряващите се лица вече могат да подават по електронен път чрез използване на персонален идентификационен код (ПИК) и осигурителни декларации - образец 1 и 6. Новата услуга е достъпна за всички физически лица от 18 февруари 2015 г., съобщи пресцентърът на Националната агенция за приходите.

Припомняме, че ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица, като ползването му е безплатно за клиентите на НАП. До момента в цялата страна има издадени 200 000 персонални кода на физически лица.

НАП напомня, че всеки, подал данъчна декларация до 31 март 2015 г. по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. Това обаче ще се случи само ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък.

Освен по електронен път данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където данъкоплатецът ще получи входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде платена и дължимата сума. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

Промяната в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с която се въведе възможността за плащане с ПИК, бе обявена през ноември от финансовия министър Владислав Горанов, който мотивира изменението с това, че за 2014 г. само 14 на сто от физическите лица са подали декларация с електронен подпис и има нуждата от по-лесен начин за подаването на декларации.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още