IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ няма да подкрепи ратификацията на споразумението за нов дълг

Според партията плащанията по външния дълг са около 9 млрд. лева, а не 12 млрд. лева, както твърди Горанов

15:33 | 24.02.15 г. 1
АБВ няма да подкрепи ратификацията на споразумението за нов дълг

АБВ няма да подкрепи ратификацията на споразумението за нов дълг, потвърди лидерът на партията Георги Първанов. Решението е взето след консултации между парламентарната група, Изпълнителния и Националния съвет на партията, съобщиха от нейния пресцентър.

„Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили, АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени”, каза той.

От партията приемат за удовлетворителни отговорите относно избора на банките и размера на лихвата. Голям кръг въпроси обаче са свързани с рефинансирането на старите дългове.

Изчисленията на експерти са, че размерът на старите задължения е около 9 млрд. лева. „Там някъде между 9 и 12 милиарда лева, има едни „буферни“ средства, които не можем да приемем“ , посочи още Първанов.

В тази връзка АБВ може да преразгледа решението, ако настоящото предложение на ГЕРБ за нов външен дълг бъде изтеглено и подложено на сериозна ревизия и аргументация от страна на финансовото министерство.

„Заем за рефинасиране на стар дълг - тук проблеми няма. Това е стандартна практика, всички страни я използват и ние нямаме възражения против принципа „нов дълг за погасяване на стари задължения“, допълни и заместник-председателят на АБВ и председател на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов.

Той призова финансовия министър Владислав Горанов да каже точната сума на външните задължения на страната. „Разликата варира до три милиардна, а това е много сериозно”, допълни Борисов. Той допълни, че изчисленията на партията за външния дълг се основават на оценката на институти като Блумбърг и други „световно признати специалисти”.

Борисов посочи още, че не е ясно за какво ще се използва втората част от новия дълг.

„Четирите милиарда лева за покриване на бюджетния дефицит. Ако това са инвестиционни разходи за разкриване на нови работни места, за осигуряване на икономически растеж, който ще доведе до увеличаване на БВП, с който БВП ще може да се покрива този дефицит, аз дори бих предложил двойно да се увеличи този дълг“, зави проф. Борисов.

Припомняме, че предложението на финансовото министерство за одобрение на подписания договор за управление на тригодишната облигационна програма на правителството срещна отпор сред част от коалиционните партньори. Това наложи спешни совалки на финансовия министър Владислав Горанов в парламента за преговори с представители на Патриотичния фронт и АБВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Ако АБВ направи това, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още