IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квесторите на КТБ уверяват, че не са извършвали сделки с активи на банката

До момента от кредитополучатели и от банки в чужбина са събрани 429 млн. лв., каза единият от квесторите Станислав Лютов

20:01 | 24.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Квесторите на КТБ уверяват, че не са извършвали сделки с активи на банката

От датата на поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор на 20 юни 2014 г. до момента нейните квестори не са извършвали никакви сделки с активи на банката. Това заяви пред журналисти единият от квесторите на КТБ Станислав Лютов след края на първото заседание на временната анкетна комисия, която разследва случая с банката.

„Нито една сделка с активи на КТБ не е направена за периода на особения надзор на банката. Казвам го със съзнанието, че ако лъжа, аз нося отговорност“, коментира той.

До този момент квесторите на КТБ са успели да съберат 429 млн. лв. от кредитополучатели и от банки в чужбина, допълни още Лютов.

Точният размер на цесиите, след които е имало прихващания на кредити и депозити в банката, е 852 млн. лв., отговори Лютов на журналистически въпрос. „Не става въпрос за източване на активи от банката. Става въпрос за нормални търговски сделки, по които КТБ не е страна - квесторите нито ги одобряват, нито ги разрешават, а могат единствено да ги осчетоводят“, посочи квесторът на банката.

По негови думи погашенията на кредитополучатели със собствени средства са за 185 млн. лв.

„След поставянето на банката под специален надзор с помощта на сформирания от нас екип сме успели да съберем и средства, които се намират в банки зад граница под формата на разменени депозити, в размер на 244 млн. лв.“, добави Лютов. „Общо тези две суми (244 млн. и 185 млн. лв. – бел. авт.) са парите, които са налични в банката“, каза още той.

„БТК няма и лев дълг към КТБ“, отговори квесторът на друг журналистически въпрос, но поясни, че телекомът има неуспешни опити за прихващане. Лютов коментира, че контролът върху всички дружества, за които медиите говорят, „е загубен от КТБ много преди това“.

Квесторът потвърди, че НУРТС, „Дунарит“, „Авионамс“, които специално създадената фирма LIC33 обяви днес, че купува заедно с БТК, имат кредити в КТБ.

Кредитът на "Дунарит" е малък, предвид това, че има осъществено и прихващане. Той поясни, че „Авионамс“ е в процедура по предсрочна изискуемост на кредита, тъй като няма направени обезпечения, но за издължаването към банката ще трябва да се заложи предприятието.

От своя страна НУРТС има направен опит за прихващане с БТК, но квесторите не са го приели, защото не отговаря на законовата рамка.

„За направените прихващания има специален доклад и той е известен на много институции“, каза Лютов. „За всяка цесия и прихващане се изготвя специално досие, цялата документация по сделките преминава през комисия, в която квесторите не участват. Когато становището е положително, сделките се осчетоводяват и всичко се дигитализира. И има архив на две отделни места“, поясни той.

Лютов коментира още, че извършената от него и от колегите му работа в банката по подреждане на кредитни досиета и въвеждане на ред е била огромна. Според него той и колегите му са оставили в КТБ най-доброто, което са научили през своята кариера, и допълни, че няма от какво да се притеснява за свършеното.

Всичко по казуса КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
aalexandrov
преди 9 години
Аман от разбирачи! Мисля, че доста се излагате като коментирате теми които ама изобщо неразбирате а от КТБ явно сте доста далеч. В желанието си да се изкажете като "експерти" и хора на които им е "ясно" всичко, карате някои други хора доста да се чудят колко финансово неграмотни са нашите "експерти". Съветвам ви с толкова сложни казуси като КТБ ,които искат невероятен професионален опит и наистина да си вътре и да виждаш какво се случва, пестете изказванията си, интересувайте се, но не бъдете по умерени, ако неискате да ставате смешни с наистина пълната ви неадекватност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
algo
преди 9 години
Не били се разпораждали с активи! А обезпечения по кредити "платени" с прихващания вдигани ли са?Ако да, явно Лютов лъже. Тогава. дори да бъдат отменени прихващанията в хода на несъстоятелността, което е много вероятно да стане по сегашния Търговски закон и кредитите да бъдат върнати в актива на КТБ , банката няма да събере нищо по тях, защото обезпеченията вече няма да ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 9 години
КВЕСТОРИТЕ СА ЗА СЪД!Вместо да обясняват кой какви прехващания е правил е редно да отговорят на въпроса КАК ИЗВЪРШИХА ПРЕОЦЕНКА НА АКТИВИТЕ И ЗАЛИЧИХА НАД ЧЕТИРИ МИЛИАРДА ОТ ТЯХНАТА ИПОТЕЧНА СТОЙНОСТ?!ТЕЗИ МИЛИАРДИ ГИ ПЛАТИ ДЪРЖАВАТА КОЯТО СТРАННО ЗАЩО НЕ СТАНА СОБСТВЕНИК НА КТБ, И ВМЕСТО ДА СЕ РАЗПРАВЯ С НЯКАКВИ ИЗМАМНИЦИ ПРИДОБИЛИ ЗА ЕДНО ЕВРО СЕДЕМНАДЕСЕТ СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ФИРМИ, НЕ НАПРАВИ НЕЗАБАВНО ИЗИСКУЕМО ЗАДЪЛЖЕНИЕТО!ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ГРАБЕЖ В ИСТОРИЯТА НА ДЪРЖАВАТА ПРИ КОЙТО С УМИШЛЕНИЯТ ФАЛИТ НА ЕДНА БАНКА И ПЛАЩАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ОТ ДЪРЖАВАТА СОБСТВЕНИКА НА КТБ ЧРЕЗ ТЕЗИ "инвеститори" ЗАПАЗВА СОБСТВЕНОСТТА СИ ВЪРХУ ОБЕЗЦЕНЕНОТО ОТ КВЕСТОРИТЕ ИМУЩЕСТВО!!БРАВО МАФИОТИ!БРАВО БОРИСОВ!РАСТРЕЛА ВИ Е МАЛКО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още