IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на застрахователите растат с 6,5% на годишна база през януари

Общата сума на изплатените обезщетения от застрахователите възлиза на 83,65 млн. лв., като е с 25% по-висока спрямо година по-рано

11:06 | 09.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите на застрахователите растат с 6,5% на годишна база през януари

Застрахователните компании в България стартират 2015 г. с ръст на брутния премиен приход с темпо над средното за цялата изминала година. През януари брутният премиен приход на дружествата, извършващи общо и животозастраховане, се повишава с 6,5% на годишна база при 2,6 на сто за цялата 2014 г.

В абсолютно изражение повишението е с 11,45 млн. лв. до 187,43 млн. лв. и се дължи отново изцяло на животозастрахователните дружества, показват изчисленията на Investor.bg на база предварителните данни за застрахователния пазар, публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН).

Брутният премиен приход само на животозастрахователите се увеличава с 34,2% на годишна база, или с 10,56 млн. лв., до 41,43 млн. лв.

По видове застраховки, предлагани от животозастрахователите, най-голям дял заема застраховка „Живот” и рента – 74,4%, следвана от застраховка „Заболяване“ – 6,9%. Статистиката на КФН показва още, че делът на застраховка „Злополука” е третият най-висок спрямо останалите.

Структура на брутния премиен приход на животозастрахователните компании по видове застраховки

Графика: КФН

Компаниите, извършващи общо застраховане, повишават своя премиен приход с едва 0,6% на годишна база, или с 950 хил. лв., до 146 млн. лв. Но през цялата 2014 г. дружествата отчетоха ръст от 0,75 на сто по този показател.

Що се отнася до видовете застраховки, предлагани от общозастрахователните дружества, най-голям е делът на „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС“ – 67,4%, следвана от „Пожар и природни бедствия и други щети на имуществото“ – 18,4%.

Структура на брутния премиен приход на общозастрахователните компании по видове застраховки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още