IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП още няма решение за кандидатурата на Димитър Радев за гуверньор на БНБ

Започнаха срещите на номинирания от ГЕРБ кандидат за ръководител на централната банка с опозицията в Народното събрание

11:12 | 28.05.15 г. 3
БСП още няма решение за кандидатурата на Димитър Радев за гуверньор на БНБ

След като преди ден първият номиниран за поста управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев се срещна с представители на управляващите партии, днес дойде ред и на опозицията.

След срещата Янаки Стоилов от БСП - Лява България обобщи темите на разговора, но уточни, че социалистите не са взели решение дали ще подкрепят кандидатурата на Радев.

"Поставиха се редица важни въпроси по отношение на защитата на обществения интерес чрез дейността на ръководството на БНБ. Бяха поставени въпроси и от гледна точка на развитието на банковия сектор, включително и на европейско ниво, имаше въпроси за това как би се действало при създадената криза с КТБ", резюмира Стоилов.

На срещата е било дискутирано състоянието на банковия сектор като цяло, както и въпроси, засягащи Фонда за гарантиране на влоговете и в частност за начина на конституиране на управителния съвет на звеното.

Имало и въпрос към Радев дали ще се ангажира с преглед на определени действия на сегашния управителен съвет, обясни Янаки Стоилов.

Димитър Радев има над 20-годишен стаж в Министерството на финансите, като е бил заместник-министър на Димитър Костов в правителството на Жан Виденов, а по-късно и на Муравей Радев в правителството на Иван Костов.

Напуска Министерството при назначаването на Милен Велчев (в кабинета на Симеон Сакскобургготски), след което поема пост в Международния валутен фонд (МВФ), на който оказва техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси.

Мандатът на сегашния управител на БНБ Иван Искров изтича през есента. 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
Абе що никой не казва тоя човек на колко е години?Аз поне не мога да разбера. Значи има 20г. стаж в МФ. После напуска МФ при царя, т.е. 2001г. и работи 14г. в МВФ (това го четох на друго място). Демек, има 34г. стаж. Това предполага че е учил още по комунистическо време, да е завършил и минал казарма към 25-26г. да е бил + 34г. стаж, прави че човека е на 60г. минимум. Че той почти пенсионер бе вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Този трябва да е магьосник за да оправи нещата в банковата система.Ливъриджа или отношението между собствения и привлечения капитал в една банка трябва да е 1/3 !!Това отношение се нарича още и к-т на задлъжнялост. Този К-т на задлъжнялост в определени банки надхвърля 1/50Паресаланс те са си чисти финансови пирамиди.Ако някой си направи труда да вникне в активите на тези банки с ужас ще констатира, че по подобие на КТБ кредитите са раздавани на фирми свързани със обствениците на банките. Какво би се случило, ако НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНОТО пренасочването на средства от ФИСКА към тези банки спре и ако вместо към тях тази ЗАДБАЛАНСОВА СМЕТКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТИДЕ НЕ В ТЕЗИ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ, А В БНБ КАКТО Е ПО ЗАКОН!!Баккова криза тогава ще е неизбежна!ЩЕ ИМА ЛИ СИЛИ РАДЕВ ДА СЕ СПРАВИ С ТОЗИ ПОРОК ПОЯВИЛ СЕ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР ОРЕШАРСКИ ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ НЕЗАБЕЛЯЗВАЙКИ КАК ВМЕСТО В БНБ СРЕДСТВАТА ОТ ФИСКА СЕ ТОПЯТ В ЧАСТНИТЕ БАНКИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още