IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата спестиха 126 млн. лв. в банките през май

Депозитите на финансовите предприятия растат за пръв път от началото на годината

16:15 | 23.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Домакинствата спестиха 126 млн. лв. в банките през май

През май домакинствата спестиха 126 млн. лв. в банките. Сумата е по-голяма от депозираните само 33 млн. лв. през април, като отново расте, след като спадаше във всеки един от първите четири месеца на годината. Разбира се, тенденцията за ръст на вложенията на домакинствата се запазва на фона на ниските лихвени проценти по депозитите.

През петия месец на 2015 г. депозитите на сектор домакинства се увеличават с 0,31% на месечна и 3,8% на годишна база, разкрива паричната статистика на Българска народна банка (БНБ). Темпът на прираст се забързва спрямо април, когато месечното повишение бе в рамките на едва 0,1%.

Към края на май населението държи 40,565 млрд. лв. по сметки в търговските банки. Това се равнява на 48,3% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2015 г.

Отделно, през месеца депозитите на фирмите растат със 120 млн. лв. Повишението обаче не компенсира спада от 303 млн. лв., отчетен през април.

Спестяванията на нефинансовите предприятия възлизат на 15,551 млрд. лв., като сумата е с 0,8% по-голяма спрямо предходния месец и с 1,2% по-висока в сравнение с май миналата година.

Интересни са данните за депозитите на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции. През май вложенията им растат за пръв път от началото на годината. Покачването през месеца е в рамките на 5,5%, или със 147 млн. лв., до 2,824 млрд. лв.

Все пак заради „ефекта КТБ“, т.е. изключването на банката от статистиката, спестяванията на финансовите предприятия остават с една пета по-малки спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Износът на Япония е 9% от БВП, на Китай износът е 26% от БВП - а вносът им е 22% от БВП. На България износът е 70%, от БВП, а вносът също е 70% от БВП. Тоест цените в България зависят изцяло от заплатите и субсидиите в чуждите държави, но ПЕЧАЛБИТЕ на бизнесът зависят изцяло от заплатите и субсидиите тук. СХВАЩАТЕ ЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още