IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на три български банки

Рейтинговата агенция изтъквa възможността банките майки да окажат ликвидна и капиталова подкрепа на дъщерните си поделения в България, ако се наложи

18:21 | 23.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Перспективите и пред трите кредитни институции са стабилни.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Перспективите и пред трите кредитни институции са стабилни. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на три български банки. Сред причините за оценката от компанията изтъкват възможността банките майки да окажат ликвидна и капиталова подкрепа на дъщерните си поделения в България, ако това се наложи.

Компанията запази дългосрочния кредитен рейтинг на Алианц Банк България и на Societe Generale Експресбанк АД  „ВВВ+” и на ПроКредит Банк България ЕАД "ВВВ-“. Перспективите и пред трите кредитни институции са стабилни.

Алианц Банк е част от световната финансова група Allianz, едноличен собственик на ПроКредит пък е базираният във Франкфурт на Майн ПроКредит Холдинг, докато Societe Generale Експресбанк разчита на едноименната френска банка.

Рейтингът на Алианц Банк се основава на по-доброто от средното за пазара качество на активите при 9,4% дял на лошите кредити от общия кредитен портфейл спрямо 16,7% при средно за пазара. Това се обяснява с по-ниския рисков апетит на банката, както и с лимитираните й експозиции към проблематичните сектори в икономиката - строителство и недвижими имоти, поясняват от пресслужбата на институцията.

Fitch Ratings отчита стратегическото значение на ПроКредит за германската група, както и готовността за капиталова и ликвидна подкрепа от страна на компанията майка. С дял от 12% ПроКредит Банк България е второто по размер на активите и първото по размер на кредитния портфейл дъщерно дружество в групата по данни от края на 2014 г.

Оценката на рейтинга на ПроКредит отразява системното стабилно управление на риска и поддържането на високото качество на активите, което надхвърля това за сектора в страната, диверсифицираната депозитна база от спестявания както на малки и средни фирми, така и от граждани.

В своя доклад рейтинговата агенция отчита още консервативността на ПроКредит Банк България по отношение на управлението на кредитния риск, която се вижда ясно от по-ниския коефициент на проблемните кредити и по-голямото покритие с резерви в сравнение със средното за банковата система, коментира и от пресслужбата на ПроКредит. Ликвидните буфери на банката покриват 35% от общата сума на депозитите от клиенти при препоръчителни от БНБ 20%.

Освен, че потвърди рейтинга на Societe Generale Експресбанк, Fitch запази и оценката на нейното дъщерно дружество, специализиращо в лизинга - Sogelease България, също от ВВВ+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още