IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Бюджет 2016 е прекалено рестриктивен

Има резерви в приходите, смята президентът на КНСБ

10:57 | 20.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пламен Димитров: Бюджет 2016 е прекалено рестриктивен

Бюджет 2016 е прекалено рестриктивен, заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

„За нас е неразбираемо защо правителството ревизира бюджетната си прогноза от пролетта, в която беше заложен дефицит за следващата година от 2,5% от БВП на 2%. Това означава, че няма да бъдат похарчени едни 450 млн. лв., които на фона на рестрикциите в цялата страна, стагнацията и проблеми в недофинансираните бюджетни и съдебна система, е неразумно. Това е много стръмна фискална консолидация и не е ясно защо се прави“, каза той. 

Като недофинансирана структура Пламен Димитров посочи Агенцията за борба с градушките, където специалистите, които изстрелват противоградови ракети, вземат заплати от 395 лв.

Според него на ниво макрорамка има възможност приходите да бъдат „напрегнати“, тъй като са подценени. Ако бъдат събрани повече пари и дефицитът леко се повиши, могат да се решат проблемите в структурите, където бюджетът дължи пари за заплати, каза Димитров. 

Синдикалистът отчете като положителни мерки решението за по-високи заплати в средното образование, НАП, митниците и агенциите към социалното министерство. 

Запитан възможно ли е безработицата да падне до 9,1% (както прогнозира финансовият министър) синдикалистът каза, че не е оптимист и не вижда как ще бъде стимулирана икономиката като цяло.

„Промишленото производство пада, няма фактори, които да стимулират бизнеса да инвестира. Средата не е сигурна, вече и заради външни причини. Ако правителството орязва собствените си разходи, как да очакваме развитие, ръст на заетостта и спад на безработицата“, попита синдикалистът.

Пламен Димитров изтъкна като риск, че бюджетът не прави нищо за енергетиката, а в същото време предстои либерализация. Той прогнозира, че електроенергията ще поскъпне с 15 – 20%.

„Енергийният сектор може да гръмне още тази зима, ако няма решение. Железницата също е в състояние на свободно падане и няма изгледи да се стабилизира. В културата и други системи хората са на ръба и едва ли ще издържат дълго, ако не видят някаква надежда, че следващата година ще има нещо по-добро“, смята Пламен Димитров. И поиска за работещите в сферата на културата и музеите да бъдат дадени допълнително 15 – 20 млн. лв. за заплати.

Като цяло индустрията на България е забравена и няма мерки за стимулирането й. Няма го българския инвестиционен план, подобно на плана „Юнкер“, допълни президентът на КНСБ. Той посочи, че тази позиция на синдиката е представена пред финансовия министър, а днес организацията има срещи в парламента с опозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
993
преди 8 години
Пламен Димитров е една мотика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Idun
преди 8 години
***, само да харчи чужди пари му е в главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Пази боже, още едни 450м лева да бъдат похарчени ей тъй. Тия пари за нищо ги нямат. Винаги ми е било чудно защо КНСБ или Подкрепа никога не харчат от собствените си пари? Като ги слушаш колко членове обявявят и гледаш в какви палати живеят /примерно К. Трънчев/ ми то би трябвало да въртят стотици милиони само от членски внос. Достатъчно сами да повишат заплатите в няколко сектора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още