IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг се повишава до 26,9% от БВП през октомври

Спрямо септември той расте със 117,4 млн. евро до 11,83 млрд. евро заради емисиите на държавни ценни книжа на вътрешния пазар

16:10 | 02.12.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Държавният дълг се повишава до 26,9% от БВП през октомври

През октомври делът на държавния дълг като част от брутния вътрешен продукт (БВП) се повишава до 26,9%, разкрива актуалният месечен бюлетин на Министерството на финансите (МФ).

За сравнение – през септември съотношението на общите задължения на държавата към произведеното в икономиката бе 26,7%. Спрямо края на 2014 г. пък делът нараства с 0,3 процентни пункта.

Графика: МФ

В абсолютно изражение държавният дълг възлиза на 11,833 млрд. евро. За един месец той се покачва със 117,4 млн. евро заради нарастването на вътрешния дълг вследствие най-вече на осъществените емисии държавни ценни книжа на вътрешния пазар.

Към 31 октомври 2015 г. вътрешните задължения се равняват на 3,964 млрд. евро, като за месец се увеличават със 128 млн. евро.

В десетия месец на 2015 г. само външният дълг е за 7,869 млрд. евро, като е по-нисък с 10,7 млн. евро спрямо септември. Намалението се дължи на извършени погашения по държавни инвестиционни заеми (1,7 млн. евро) и на разплащания със Световната банка (9 млн. евро). Въпреки това от началото на годината задълженията към чужбина са със 787,1 млн. евро повече.

В края на месеца нивото на външния дълг остава на нивото от септември, а именно - 17,9% от БВП, докато делът на вътрешните задължения нараства до 9% от 8,8 на сто.

В структурата на дълга относителният дял на вътрешния държавен дълг е 33,6%, а на външния – 66,5%, показват изчисленията на министерството. Освен това към края на октомври валутната структура на държавния дълг има следните стойности: 77,7% е в евро, 21,3% - в левове, 0,4% - в щатски долари, и 0,7% в други валути.

Извършените плащания по държавния дълг за периода от началото на 2015 г. до края на октомври възлизат на 3,556 млрд. евро, от които 3,23 млрд. евро са за погашения и 307,44 млн. евро лихви.

Към края на октомври номиналният държавногарантиран дълг е 298,6 млн. евро, като 26,6 млн. евро от него са вътрешните държавни гаранции. Спрямо предходния месец размерът на държавногарантирания дълг е нагоре с 1,9 млн. евро. Спада МФ отдава основно на извършените усвоявания по вътрешните държавногарантирани заеми.

Относителният му дял спрямо БВП е 0,7% и остава непроменен от юни насам. От началото на годината плащанията по държавногарантирания дълг са в размер на 60,83 млн. евро, като 55,84 млн. евро са погашения по главници и 6 млн. евро – по лихви.

По силата на чл. 18 от Закона за държавния дълг държавногарантираният дълг представлява всички финансови задължения, за които Министерският съвет е издал гаранции от името и за сметка на държавата при спазване на изискванията на Конституцията.

На вътрешния пазар държавата предоставя гаранции по силата на Закона за студентското кредитиране, а по външните задължения – за проекти към Световната банка, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Лошо ГЕРБ!Лошо Борисов!Трагично Горанов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ееее честито гледам американизираме се и "напредваме" както каа тоз първия реформаджия. Само кой ше го плаща това нещо от тея работещи и топяши се в момента 2.2 млн. работещи ненам сигур Перунеца нема кой друг да е .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 16
Perun
преди 8 години
Защо такова отношение?Ние сме далеко от Гръцкия сценарой, там просто вземаха за да харчат, а ние вземаме за да финансираме реформите и да вървим по пътя на прехода. Нашето е инвестиция и скоро, след още 20-25г. като свършим с прехода ще се видят резултатите. А в Гърция просто се харчеше без мисъл за бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Да не си пил гас? Оная, за горене. Я по-добре виж към какви "рИформи" сме се упътили по нанадолнището. Да си чул нещо за "гръцки сценарий"? И там крадоха така безогледно. Не се бяха сетили да си събарят големи банки, ама хелуините ги "надплюха".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
Perun
преди 8 години
Щом дълга расте, значи напредваме с реформите. А е важно да вървим с ускорени крачки по пътя на прехода и реформите, за да може един ден след още 20-25г. и ние да сме вече реформирана и нормална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още