IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Оборотът на парите в България е достатъчно динамичен

Според банкера кризата с КТБ няма да се повтори заради мерките, които се взимат

14:46 | 06.12.15 г. 4
Хампарцумян: Оборотът на парите в България е достатъчно динамичен

Съотношението на кредити към депозити е около 90%, което означава, че 90% от депозитите са раздадени като кредити на граждани и фирми, Левон Хампарцумян, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ днес.

„Има достатъчно динамичен оборот на парите в България. Не си представяйте мухлясали гномове, които крият пачки с пари в мазетата на банките“, допълни той.

„Услугата на банката към хората е финансово посредничество. Вие си давате парите на депозит за 6 месеца или 1 година, а банката ги дава на вас или на друг клиент като ипотечен кредит например за срок от 25-30 години. Ролята на банките е да помагат за движението на тези пари.“, коментира банкерът.

Хампарцумян посочи още, че в момента се обсъжда въвеждане на нови европейски директиви по кредитите, които обръщат специално внимание на преддоговорната информация, какво се случва преди сключването на договора за кредит.

„Ще се формализират добри търговски практики, някои от които се практикуват и днес в банките. Изследването на кредитоспособността на клиента и е от полза и на двете страни", коментира банкерът. "Утре лихвите може да са по-ниски, но може да станат и по-високи. Човек трябва да вземе кредит, когато е има реална нужда, знае за какво ще го използва и е уверен, че ще може да го обслужва“.

На въпрос дали печалба от 900 млн. лева на банките е твърде висока, Хампарцумян отговори: „По-добре ли е 4 млрд. загуба, която да се покрие с парите на хората, които нищо не са направили, отколкото нормална търговска печалба от 900  млн. лева?".

Според икономиста в годините на кризата, в периода  2008-2010 г. например представянето е било различно. "При криза в икономиката това се отразява на сектора. Сега икономиката на страната расте с 2% на година.“, обясни Хампарцумян. Той посочи, че този ръст се усеща повече от образованите хора с търсени професии.

На въпрос ще се повтори ли кризата с КТБ банкерът сподели, че вероятно точно такава криза няма да се повтори, защото след всяка криза се вземат мерки да се предотврати подобна, а няма значение колко пари има във Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като задължението да се плати е на държавата. „Фондът е само инструмент, с който държавата си служи.“, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Щом тоя набеден за банкер говори така, да питам каква е причината за 5.3млрд планиран заем с цел буфер за банковата система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
d333
преди 8 години
След като лихвата по депозитите е практичестки 0%, предпочитам гномове да ги държат в мазето. А не да ги рискувате като кредити, раздадени на някакви си, от които 20% не ги връщат. А лихвата по кретитите не е 0%, нали така.... Така, че Хампарцумяне, не ми се прави на оригинален...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
SS-23
преди 8 години
Съотношението на кредити към депозити е около 90%, което означава, че 90% от депозитите са раздадени като кредити на граждани и фирми,Вие си давате парите на депозит за 6 месеца или 1 година, а банката ги дава на вас или на друг клиент като ипотечен кредит например за срок от 25-30 години-----Приказки от хиляда и една нощ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още