IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Стрес тестовете ще потвърдят стабилността на банковия сектор

След прегледа на банковите активи и стрес теста на системата ще бъдат изготвени стъпките за членство в еврозоната

18:29 | 29.01.16 г. 9
БНБ: Стрес тестовете ще потвърдят стабилността на банковия сектор

Предстоящият стрес тест и проверката на качеството на активите ще потвърди стабилността на банковия сектор като цяло, смята гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев.

В свое становище, публикувано за януарския брой на бюлетина на Асоциацията на банките в България, той посочва, че целта на проверките е да отговорят на две групи предизвикателства.

Първата е свързано с доверието в централната банка и банковия сектор след случая с Корпоративната търговска банка. На следващо място прегледът на банковия сектор трябва да отговори на въпроси, свързани с присъединяването на България към еврозоната и пълното интегриране в европейската надзорна и финансова архитектура.

Проверката на банковите активи е елемент от средносрочния стратегически контекст на задачите и предизвикателствата пред БНБ и финансовата ни система, смята Радев.

Той е замислен да послужи като основа за една цялостна оценка на състоянието на финансовия сектор в България през втората половина на 2016 година – чрез т.нар. „Програма за оценка на финансовата система“ (FSAP), осъществявана от Международния валутен фонд с участието на Световната банка.

След приключването на прегледа на активите и стрес теста на банковата система, както и след оценката по FSAP, ще бъде извършен анализ за необходимите стъпки за реализиране на нашите стратегически цели – присъединяването към еврозоната и пълното интегриране в европейската надзорна и финансова архитектура.

"Тогава ще бъдат дефинирани подходите и следващите етапи по пътя към тези цели, заедно с евентуални целеви срокове (ако към момента бъде възможно да се обосноват)", се казва още в становището на Радев.

Освен оценка на качеството на банковите активи ще бъде проверено и качеството и адекватността на използваните оценки за стойност на активите, приетите обезпечения и практиките по обезнеяване и провизиране, посочва още гуверньорът на централната банка.

Този  преглед ще бъде извършен в пряко сътрудничество с Европейската комисия и Европейския банков орган, а в него ще участват още и "външни лица с висока професионална репутация", посочва още Радев. Методологията на проверката  вече е приложена от ЕЦБ при старта на Единния надзорен механизъм в еврозоната през 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 8 години
Не вервам да издържи!Пристига пратеник на ББ у *** /ПРИМЕРНО/ и ги пита ше ли им е удобно така, до утре, да им прехвърлат безвъзмезно активи по списък /подават го небрежно/...ИИИИИИИИИИИИИИ....КРАЙ НА СТРЕСТЕСТА! Пъална победа над банковата систъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Прогресивността (при достатъчно време) побеждава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
..дългове до гроб за всички поколения !-----това няма да стане ... без кръв... вЕрвай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
БНБ: Стрес тестовете ще потвърдят стабилността на банковия сектор---Затуй ли някои пишман комарджии, са се отървали (на книга) от туй, дето са разбрали, че никога няма могат да взимат !http://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/479289-poshtenska-banka-prodade-dulgove-za-1436-mln-evro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Никой не е разпоредил да се подобрява , Иване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 8 години
При запазване на сегашна ситуация на подведено правителство да работи в обстановка на сгрешена парична система и 100 прегледа да бъдат извършени на качеството на активите, които да бъдат последвани от стрес тест на цялата банкова система не е възможно спасение от развиващи се злини при дългови кризи.Ако не бе налична сгрешена парична система Република България нямаше да има сегашни дългове.За спасение от актуални стопански проблеми е необходима подобрявана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"БНБ: Стрес тестовете ще потвърдят стабилността на банковия сектор."На острова на стабилността всичко е стабилно...само дето народа напуща всеки ден ! Същата работа като членството в НАТО ше стане , само че в тая игра вече връщане няма...дългове до гроб за всички поколения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още