IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Има много задлъжнели общини, които не могат да изпълняват функциите си

Около 20 общини ще отговарят на изискванията за безлихвени заеми по описаните условия, прогнозира финансовият министър

12:48 | 03.02.16 г. 3
Горанов: Има много задлъжнели общини, които не могат да изпълняват функциите си

По време на днешното си заседание правителството одобри проекта за промени в Закона за публичните финанси, отнасящи се до финансовото здраве на общините, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложението трябва да бъде обсъдено и одобрено от Народното събрание. Целта на измененията е да бъде постигната финансова устойчивост и стабилност на местните финанси.

След края на Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов обяви, че към момента има много задлъжнели общини, които не могат да изпълняват задълженията си. Той даде пример с управлението на Велинград, Видин и Сливен. Само просрочените задължения на общини са около 160 млн. лева, а общите задължения са в доста по-голям размер, каза той.

От вчера Велинград например е със запорирани сметки и не могат да финансират детските градини, училищата, нищо, съобщи министърът, като допълни, че задлъжнялостта на общината е над 20 млн. лева.  По думите му към момента предоставените безлихвени заеми на местни власти са около 50 млн. лева.

Според одобрените от кабинета текстове общини в процедура за финансово оздравяване ще приемат бюджетите си след обсъждане с финансовия министър.

Описани са условията, наличието на които показват до каква степен общините са с финансови затруднения. При наличието на три или повече от тях кметът на съответната община трябва да започне процедура по оздравяване. Част от нея е изготвянето на план, който да бъде одобрен от общинския съвет. Срокът на действие на този план е от една до три години.

Според Горанов около двайсетина общини ще отговорят на критериите за финансово подпомагане, изготвени от правителството по този механизъм, макар интерес за това да проявявали всички общини. Държавата може да отпуска заеми до размера на фискалния резерв, но едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, разясни още финансовият министър.

Процедура по финансово оздравяване ще могат да стартират общини с риск от наличие на необезпечени задължения, което от своя страна е свързано с увеличение на дефицита по техните бюджети.

Временните безлихвени заеми за целите на изпълнение на плана за финансово оздравяване на общини се отпускат при условия, определени от министъра на финансите, със срок на възстановяване, който не може да бъде по-дълъг от срока на процедурата за финансово оздравяване, е записано още в проекта за промени.

По думите на Горанов законът не предвижда таван на заемите и става дума за оперативни решения между местните власти и правителството. „За съжаление в общия случай говорим за вече изхарчени пари“, призна Горанов и допълни, че с парите ще се гарантира нормалното функциониране на местната общност.

Той посочи, че в момента има общини, които не могат да изпълняват функциите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Колко време трябва да премине Министерството на финансите да признае своята роля за наличие на сгрешена парична система, която нанася злини, включително за общините?Налична е противоречива ситуация: Министерството на финансите реално е с мълчаливо съгласие за наличие на сгрешена парична система, която принася лошотия за общините, а в същото време пред обществеността представя загриженост за съдбата на общините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 години
и кво научих вчера, че наш Владко бил зет на наш Боко, женен за дъщерята на сестра му :):) цъ-цъ-цъ .... друго си е да имаш чичо владика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още