IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният излишък към края на февруари възлиза на 915,2 млн. лева

Очаква се излишък в размер на 1 856,0 млн. лева по КФП към март тази година

21:19 | 31.03.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На 179,7 млн. лева се равнява частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към февруари тази година от централния бюджет.

Към 29 февруари тази година размерът на фискалния резерв е 8,9 млрд. лева, в това число 6,8 млрд. лева депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 2,1 млрд. лева вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и други.

От Министерството на финансите посочват още, че не база на предварителни данни и оценки очакванията са, че салдото по КФП на касова основа за първото тримесечие на тази година ще бъде положително. То ще достигне 1 856,0 млн. лева, или 2,1% от прогнозния БВП. За сравнение през същия период на 2015 г. беше отчетен излишък по КФП от 255,9 млн. лева (0,3% от БВП). Това ознавача, че като основителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1,8 процентни пункта.

Факторите за това са по-високите разходи и свиването на разходите спрямо същия период на миналата година. Министерството пише още, че март е силен месец за бюджетните приходи заради спецификата на данъчния календар. Само за последните четрири дни на март постъпленията, администрирани от приходните администрации, са в размер надхвърлящ 0,5 млрд. лева. Освен това през март постъпкиха и значителни грантове от Европейската комисията в частта на помощите, които са в размер на около 783 млн. лева. Част от тях представляват възстановени към България разходи, извършени в края на миналата година, а друга са аванси по европейските програми за новия програмен период 2014-2020 г.

Предвид данъчния календар и еднократния характер на някои от постъпленията за изминалите три месеца, както и изместването на значителна част от инвестиционните разходи (вкл. по европейските програми) за втората половина на годината прогнозираното ниво на бюджетния излишък не може да се интерпретира еднозначно като трайна тенденция за подобряване на баланса в бюджета. Добрите параметри по текущото изпълнение на бюджета за тримесечието би следвало да се приемат като гаранция, че предвидения бюджетен баланс за годината е постижим”, посочват още от МФ.

Очаква се приходите и помощите по КФП за първото тримесечие на 2016 г. да са в размер на 9 080,2 млн. лева, а разходите по консолидираната фискална програма - 7 224,2 млн. лева. Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31 март 2016 г. от централния бюджет, възлиза на 253,9 млн. лева., посочват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Имам едно питане, ако някой по-умен може да ми отговори, държавата какви акции или друго е придобила за 154 млн., това от изпълнението на националния бюджет, благодаря ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 3
hagan
преди 8 години
Добре де до кога ще ни пишете тези глупости тези лъжи на стъкмистиката правени от правителството 11 месеца излишък и накрая 2 милярда дефицит и 4 милярда дълг докога ще ни пишете глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още