IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диана Йорданова: Данъчните могат да бъдат и разследващи

МФ подготвя законови промени, които да вменят и такива функции на НАП, коментира заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси

10:43 | 17.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Диана Йорданова: Данъчните могат да бъдат и разследващи

Данъчните могат да бъдат и разследващи. Това коментира заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Диана Йорданова в ефира на БНТ по повод очаквани законови промени, които да вменят и такива функции на Националната агенция за приходите (НАП).

„Добрата приходна част, която се постига, не може изцяло да се прехвърли на кабинета Орешарски“, коментира Йорданова думите на Пламен Орешарски, който по-рано в ефира на БНТ каза, че взети от неговия кабинет мерки стоят в основата на по-високите приходи сега.

„Фискалният контрол в НАП дава своите резултати, но дообогатихме техните (на правителството на Пламен Орешарски – бел. авт.) решения“, допълни Йорданова.

По думите й се очаква скоро Министерството на финансите да предложи промени с цел вменяване на дознателските функции на НАП така, че да се засили фискалният контрол и борбата с данъчните престъпления.

„Данъчните могат да бъдат разследващи и са го доказали със своя опит“, продължи народният представител от ГЕРБ и добави, че данъчните служители срещат трудности при правенето на съответните заключения, защото трябва да сезират други органи и други действия, които удължават времето за разкриване на злоупотребата.

По думите на Йорданова целта е скъсяване на времето в подобен тип престъпления.

„Това ще даде своите резултати“ в посока увеличаване на приходите, каза тя и цитира данни, според които данъчните приходи са с 2,1 млрд. лв. повече.

„Изпълнението от 12% е доста по-високо от икономическия ръст, което означава, че това е вследствие на висока събирамеост, а не на данъчната тежест“, категорична е Йорданова.

Според нея също не е невъзможен растеж от 4,5%, какъвто поиска премиерът Бойко Борисов.

„Към края на 2015 г. имаше 3% икономически растеж, който ни наред в първите седем страни членки на ЕС по ръст“, подкрепи думите си Йорданова.

Разкритикувана от водещия, че това не ни вади от първото място като най-бедна държава в ЕС, тя се защити, че „за съжаление не сме богата държава, което е отдавна, но не е по вина на нашето правителство“.

По думите й има добри новини по линия на двигателите на растежа.

„Потреблението е с ръст от 5% по данни на НСИ. Хората да потребяват повече“, каза Йорданова и подчерта, че по европейската програма за малки и средни предприятия ще има 1 млрд. лв. по линия на увеличаване на производителността и растежа.

Според нея е добра новина, че „бизнесът се преформатира - от търговия с недвижими имоти, вече се преориентира към производство, особено в преработващата промишленост, и експорт, което е радващо“, оцени тя.

Попитана защо днес Бойко Борисов събира 4 000 души от цялата страна на т. нар. „Национална работна среща“ в НДК в София, Диана Йорданова отговори, че „предстои да видим“.

По думите й събитието е насочено към управленските кадри, общинските кметове и съветници, председателите на партийните структури на ПП ГЕРБ. Ще присъстват и евродепутатите, и министрите от партията.

В коментарите си Диана Йорданова засегна още резултатите в енергетиката и представянето на туризма.

„НЕК започна да показва подобрение, вече е на плюс“, каза тя и добави, че реформата в енергетиката „беше извършена тихо и скромно без министърът на енергетиката Теменужка Петкова да парадира с това“.

Йорданова очаква препълнено Черноморие заради бежанската криза и трудностите за сезона в Гърция и Турция.

„Данните сочат 100% запълване на големите бази, започват да се запълват и по-малките, и по-отдалечени бази“, каза тя в тази връзка и добави, че секторът се нуждае от „изсветляване, защото не е един от най-светлите бизнеси в България“,

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Точно - всички беди идват от неспазването на Божиите заповеди и писах оня ден за това - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1747595012185392Патриарха на България също го каза хубаво и точно в интервю за БТА около 01.05.13г. ''всяка криза икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите , които Творецът е установил във Вселената'' - но трябва да се обяснява по-подробно защо незнанието е голямо НЕ СЕ ЗНАЯТ ОСНОВНИ НЕЩА и съм обяснил за данъците, лихвата , за здравеопазването и ''Василиадата'',''Каритас'' започвайки с малко (авто)биография - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1741150916163135
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Светът , не само България отива на майната си Насе ..." не кради " , "не лъжи " , "не пожелавай..." не са ама никак на мода !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Мога да направя 10% растеж на икономиката за няколко години ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162Бях малко шокиран от цифрите макар ,че съм наясно как се ограбва България -5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://***.blitz.bg/news/article/314769тоест стратегията е осветляване на икономиката спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085 БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИМА 10% БЮДЖ. ИЗЛИШЪК НО КРАДЦИТЕ СА МНОГО и някой кражби водят до косвени убийства - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още