IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ одобрява сделката за придобиването на едноличния собственик на TBI Bank

4FINANCE HOLDING ще закупи TBIF Financial Services и така косвено ще се сдобие с опериращата в България банка

17:54 | 27.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: TBI Bank</em></p>

Снимка: TBI Bank

Българска народна банка (БНБ) дава предварително одобрение за придобиването на едноличния собственик на TBI Bank, съобщават от централната банка.

Още на 25 май подуправителят, ръководещ управление „Банков надзор“, Димитър Костов е издал на регистрираното по законодателството на Люксембург 4FINANCE HOLDING S.A. одобрение за косвеното придобиване на 100% от капитала на TBI Bank чрез придобиването на всички акции на едноличния собственик на банката - TBIF Financial Services B.V.

От БНБ поясняват, че одобрението е издадено при условията на поетите от 4FINANCE HOLDING S.A. ангажименти в представения Стратегически план за развитие на TBI Bank, с който централната банка се е запознала.

Според него настоящият бизнес модел на TBI Bank ще се запази, като ще се адаптира допълнително към новите технологични пазарни тенденции.

Новият собственик поема ангажимент да спазва установените регулаторни изисквания за разумно и надеждно управление на основните банкови рискове, както и да осигури капиталова подкрепа, ако е нужна, с оглед осъществяването на заложените стратегически цели.

В края на март 2016 г. TBI Bank е 19-а по размер на активите с такива за 523 млн. лв. Те растат с 1,6% на тримесечна база, макар че са с 3,5% по-малки като обем спрямо първото тримесечие на 2015 г. Печалбата на банката се понижи с 10% на годишна база до 6,2 млн. лв.

През март по партидата на TBI Bank в Търговския регистър бе вписано увеличението на капитала с 3 млн. лв. до 81,6 млн. лв., което извърши изцяло едноличният собственик на банката. Увеличението бе петото по ред в рамките на последните три години. Тогава от кредитната институция обясниха, че промяната е в съответствие с очакваните бизнес тенденции и заложеното развитие на кредитирането на банката през 2016 г.

4FINANCE е компания, специализирана в отпускането на бързи потребителски заеми, включително и онлайн. Тя е представена и в България с марката Vivus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още