IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако съдът отмени тарифата за цените на винетките, пари няма да бъдат връщани

Решението на съда не е окончателно, МРРБ ще обжалва, заяви Лиляна Павлова

10:27 | 18.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Цените на винетките продължават да действат и пари няма да бъдат връщани. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

Миналата седмица тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет за увеличаването на цените на винетките. Това стана по инициатива на неправителствени организации. Регионалното министерство ще обжалва решението.

Днес министърът уточни, че решението на съда не е окончателно и се отнася за самата процедура на приемане на постановлението. 

Лиляна Павлова припомни друго скоро взето решение на ВАС, според което вредите, причинени при действието на незаконосъобразен подзаконов нормативен акт, не подлежат на обезщетяване за времето, в което този акт е действал. Така дори цените на винетките да бъдат отменени на последна инстанция, едно такова решение не би могло да има ретроактивно действие.

„Цените на винетките са тези, които са и те няма да бъдат отменени. Няма как да сме в хипотеза за връщане на пари. Цената назад няма да бъде отменена“, беше категорична тя.

„Отмяната на по-скъпата цена на винетките е победа за гражданите, които познават своите права и имат смелостта да ги отстояват, включително и пред съда“, каза пред БНР адвокатът на жалбоподателите Евгений Мосинов.

„Решението на ВАС е важно и би следвало държавната администрация добре да го прочете, защото в него са казани две същностни неща. Първо, че винетките са държавна такса за услуга, която се предоставя от държавата на гражданите и цената на винетките е цена на услуга. В Конституцията и в законодателството ясно е казано, че тази цена на услуга трябва да бъде точно определена и справедлива, т. е. адекватна по размер на разходите, които прави държавата за извършване на услугата – поддръжка на пътната инфраструктура. На второ място – има правила относно нормативните актове и тези правила трябва да бъдат спазвани“, каза юристът.

По повод решението на МРРБ да обжалва решението на съда Евгений Мосинов смята, че това е с цел да изтече годината и казусът да бъде затворен.

Хората могат да отстояват правата си и администрацията трябва да се съобрази с това, когато наесен започне да определя цените на винетките за следващата година, препоръча той.

Адвокат Мосинов също потвърди, че според тълкувателно решение на самия ВАС, нормативният акт, в периода, в който е действал, преди неговата окончателна отмяна, запазва своите последици и не могат да се претендират вреди и обезщетения за този период. Според него обаче ако такъв акт бъде отменен, няма пречка администрацията сама да реши да компенсира гражданите за своето незаконосъобразно поведение.

Според него представителите на администрацията би трябвало да се извинят и да признаят грешката в приемането на тарифата, вместо да отричат, че не са провели обществено обсъждане за определянето на цените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Когато съдът говори - слушам него, а не Лиляна Павлова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
toto 2
преди 7 години
Щом Съд -а не може ,ако излязат по улиците всички ," онзи" дали няма да получи сърдечна криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
toto 2
преди 7 години
Щом Съд -а не може ,ако излязат по улиците всички ," онзи" дали няма да получи сърдечна криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още