IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в данък "уикенд" минаха на първо четене в Народното събрание

Бизнесът ще може да избира между плоска ставка от 10% и сега действащия режим

14:39 | 21.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане за данъка “уикенд”.

Предвижда се да бъде въведена единна плоска ставка от 10% за получения в натура доход – т.е. предоставянето на фирмени активи за лично ползване, от служителя или управителя на фирмата, съобщава БТА.

Бизнесът ще има право да избира какво облагане да прилага – схемата с 10-те процента или действащия в момента режим, според който собственици, управители и служители на фирмите плащат данъци и осигуровки върху доходите в натура.

С промените в закона фирмените активи се разделят на три групи – имоти, превозни средства и други. За автомобилите бизнесът сам ще определя доколко се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне на ползването – 50% за служебни цели и 50% - за лични.

За имотите ползването за лични нужди ще се определя съобразно площта и времето за използване. В категорията други, където попадат например мобилните телефони, законодателят приема, че те се ползват за лични и служебни цели в съотношение 20:80%.

Предвижда се новите правила да се прилагат със задна дата от 1 януари.

Промените бяха предложени от депутати от ГЕРБ, водени от председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, както и народни представители от Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Предстои поправките да бъдат разгледани на второ четене в парламентарните комисии, преди да бъдат одобрени окончателно в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
С приетите поправки на практика всеки фирмен актив, който се ползва и за лични нужди ще се облага с две данъчни ставки. "Остава отворен въпросът - не е ли редно същото двойно данъчно облагане да се въведе и за чиновниците, които ползват служебни автомобили, телефони, компютри и така нататък и за лични нужди. За тях до момента не се споменава нищо от управляващите."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ааааа, кофти! Май никой не щя да се самообложи доброволно и черешаря като не можа да реализира приходи, почна да се върти налево надесно. Пак некви тъпни измисля. Според тъз глупост, всичко що не е кола или имот е ДРУГИ и трябва да му се плаща ДДС 20:80%. Това си е реално непризнаване на част от ДДС кредита. И изобщо нали така трябваше и всичко беше ясно и ток и жица? А сега, след половин година, промени със ЗАДНА ДАТА! Оставка бе, черешар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още