IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз: Няма нито един лев увеличение на бюджета на НЗОК за догодина

Всичко отива в резерва на касата и никой не знае впоследствие къде отиват парите, каза председателят на БЛС

10:32 | 27.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Freeimages</em></p>

Снимка: Freeimages

В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. са предвидени 160 млн. лв. повече в сравнение с бюджета за тази година. В същото време публикуваният законопроект за държавния бюджет залага като приоритет подобряване на функционирането на системата на здравеопазването.

Няма нито един лев увеличение на бюджета на НЗОК за догодина в сравнение с 2016 г. Това заяви д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), пред БНР.

„Тези 160 млн. лв., които се декларират, са разпределени така в бюджета на НЗОК, че идеята за натоварването на извънболничната помощ, за увеличаване на нейната значимост, и по този начин за спестяване на средства от скъпоструваща болнична помощ, изобщо не кореспондира с тези идеи”, посочи Грозев.

По думите му „всичко отива в т. нар. резерв и никой не знае впоследствие къде отиват парите, сиреч могат да се прехвърлят от параграф в параграф”.

Междувременно представители на работодателите и на пациентите също изразиха недоволство от проектобюджета на здравната каса за следващата година. 

Както всяка година Министерство на финансите ни спуска някакъв бюджет и рамка, която ние трябва да поемаме, коментира Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите. 

Боян Бойчев от Асоциацията на индустриалния капитал е гласувал "против" при приемането на проектобюджета на НЗОК, като сред причините за това са методологията на изчисляването му и липсата на контрол върху разходите. 

Проектът на Закон за бюджета на НЗОК за 2017 г. беше разгледан от Надзорния съвет на фонда миналата седмица. В него се предвижда разходите да бъдат близо 3,5 млрд. лв.

Българският лекарски съюз (БЛС) предлага бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година да бъде увеличен с 235 млн. лева. Съсловната организация смята, че парите са необходими за извънболничната медицинска помощ, за да има повече направления за преглед при специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
"Всичко отива в резерва на касата и никой не знае впоследствие къде отиват парите..."Правят джогинг по Дянков Стрийт... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
даже трябва намаление ... инфлация няма, населението намалява, качеството ви също .... от къде на къде повече пари ? Я, реформа, бели крадци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още