IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 3 500 души са прехвърлили партидата си за втора пенсия до края на септември

Лицата, които са прехвърлили участието си от професионален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” на ДОО, са 103

17:55 | 07.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общо 3 562 са лицата, които са прехвърлили индивидуалните си партиди от универсален пенсионен фонд (УПФ) във фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от началото на годината до края на септември. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Най-много са лицата, които са прехвърлили партидата си от УПФ „Доверие“ – 955, от УПФ „ДСК Родина“ – 625, и „Алианц България“ – 691. От УПФ „ЦКБ Сила“ участието си са прехвърлили 491 лица, а от УПФ „Съгласие“ – 411.

Останалите прехвърлени партиди до общия брой от 3562 са от другите пенсионни фондове.

Лицата, които са прехвърлили участието си от професионален пенсионен фонд (ППФ) във фонд Пенсии на ДОО, са 103, като са разпределени приблизително поравно между всички фондове. 

Прехвърлянето на партидите стана възможно след промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), приети през миналата година.

Четири от частните пенсионноосигурителни дружества обжалваха пред Върховния административен съд (ВАС) наредбата с правилата за прехвърляне на партидите от втория стълб към държавното обществено осигуряване с искане наредбата да бъде обявена за незаконосъобразна заради нарушения при общественото ѝ обсъждане.

В края на май ВАС обаче поиска становище от Конституционния съд по жалбата на пенсионноосигурителните дружества. В аргументите си съдии от ВАС посочват, че промените променят модела на пенсионната система и противоречат на принципите на правовата държава, тъй като се нарушава правото на собственост с ограниченията пред унаследяването на средствата по индивидуалните партиди, прехвърлени към НОИ.

Становището на финансовия министър обаче е, че промените не нарушават тристълбовия осигурителен модел в България, а въвеждат свободен избор на хората дали да участват в допълнителното задължително пенсионно осигуряване – т.е. вторият стълб на пенсионноосигурителната система у нас.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още