IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И КЗК ще се произнесе за прехвърлянето на партидите от пенсионните фондове към НОИ

Становището на антимонополния регулатор е поискано от Конституционния съд, който пое делото в тази му част от ВАС

16:58 | 16.08.16 г.
И КЗК ще се произнесе за прехвърлянето на партидите от пенсионните фондове към НОИ

И Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще даде становище за промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които регламентират възможността за прехвърляне на партидите от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ), показва справка в регистъра на КЗК. Становището е поискано от Конституционния съд.

Припомняме, че четири от частните пенсионноосигурителни дружества обжалваха пред Върховния административен съд (ВАС) наредбата с правилата за прехвърляне на партидите от втория стълб към държавното обществено осигуряване.

Основното искане на дружествата е наредбата да бъде обявена за незаконосъобразна заради нарушения при общественото ѝ обсъждане. Същата наредба беше обжалвана и пред Омбудсмана с подписка, в която се бяха включили повече от 5 хил. души.

В края на май ВАС обаче поиска становище от Конституционния съд по жалбата на пенсионноосигурителните дружества. В аргументите си съдии от ВАС посочват, че промените променят модела на пенсионната система и противоречат на принципите на правовата държава, тъй като се нарушава правото на собственост с ограниченията пред унаследяването на средствата по индивидуалните партиди, прехвърлени към НОИ.

Становището на финансовия министър обаче е, че промените не нарушават тристълбовия осигурителен модел в България, а въвеждат свободен избор на хората дали да участват в допълнителното задължително пенсионно осигуряване – т.е. вторият стълб на пенсионноосигурителната система у нас.

Съдиите от ВАС се позовават и на друго решение на Конституционния съд от 2011 г., с което бяха отменени разпоредбите за прехвърляне на индивидуалните партиди в частните фондове на категорийните работници. НОИ беше задължен от съда да възстанови на фондовете около 100 млн. лева.

Същевременно финансовото министерство предложи преди няколко месеца още промени, свързани с индивидуалните партиди за втора пенсия, които се натрупват в частните фондове. Ведомството предлага те да са пожизнени, но да се изплащат от общ пул. Чрез него, според министерството, ще се сподели риска от преживяване между осигурените лица, което означава, че остатъкът от партидата ще остава в пула и няма да се изплаща на наследниците на починали лица.

Пенсионните фондове обаче не приемат тези предложения. Те вече предложиха 9 варианта за изплащане на втора пенсия, включително пожизнена пенсия с или без право на наследяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още