IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български и румънски данъчни засилват контрола върху рискови стоки

Инспектори на граничните пунктове в Силистра и на Дунав мост 2 Видин-Калафат ще засилят проверките заради ДДС измами

11:20 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Представители на българските и румънските данъчни администрации се договориха за съвместни проверки на рискови стоки по границата между двете държави. Целта е да се засили сътрудничеството в областта на ДДС измамите и превоза на рискови стоки, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Инспектори от двете държави се срещнаха във Велико Търново и обсъдиха възможностите за пилотни съвместни проверки на граничните пунктове в Силистра и на Дунав мост 2 Видин-Калафат.

Дискусиите са част от проект „Повишаване на административния капацитет на НАП в областта на контрола на вътреобщностната търговия чрез подобряване на взаимодействието между администрациите на държавите членки на ЕС в борбата с данъчните измами”, по програма „Hercule III“ на Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

За деветте месеца на 2016 г. звеното за фискален контрол в НАП е проследило движението на над 2 млрд. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, мляко и млечни продукти и др.

Най-голям дял сред следените стоки имат плодовете и зеленчуците. Като пряк ефект от дейността на фискалния контрол за последните две години НАП отчита 1,5 млрд. лв. ръст на данъчна основа при вътреобщностни придобивания, декларирана от фирми, осъществяващи внос на стоки с висок фискален риск.

Звеното за фискален контрол в НАП беше създадено през 2014 г. със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио. Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още