IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК засилва борбата си срещу данъчните измами

През следващите седмици ЕК ще внесе предложение за единна данъчна основа за мултинационалните компании, съобщи еврокомисарят Пиер Московиси

17:03 | 09.09.16 г. 1
<p>
	Пиер Московиси. Снимка:<em> ЕК</em></p>

Пиер Московиси. Снимка: ЕК

Мултинационалните компании трябва да плащат данъци там, където генерират печалбата си, каза комисарят по икономическите и финансови въпроси на Европейския съюз (ЕС) Пиер Московиси.

Преди началото на неформалната среща на Еврогрупата в Братислава той коментира пред журналисти темата за създаването на обща консолидирана данъчна основа за мултинационалните компании, които оперират на територията на общността.

През следващите седмици Европейската комисия (ЕК) ще внесе своето предложение за общата данъчна основа. Това ще бъде част от усилията за борба срещу укриването на данъци и данъчните престъпления. Брюксел ще подготви и „черен списък“ на данъчните убежища, стана ясно от думите на комисаря.

Решението за Apple не е насочено срещу САЩ или инвеститорите от САЩ, посочи той. То се базира на данните и правилата, каза още Московиси и припомни, че компанията е платила нищожни данъци върху печалбата си в Европа – в размер на 1% през 2003 г. и до 0,005% през 2014 г.

ЕК наложи глоба в размер на рекордните 13 млрд. евро на компанията за сключената данъчна сделка с правителството на Ирландия.

Пиер Московиси допълни, че икономиката на ЕС е отворена, тя има нужда от инвестиции, но и от общи правила. „Сигналът е ясен и трябва да бъде чут – без повече избягване на данъци, данъчни измами и без агресивно данъчно планиране“, каза още комисарят.

Преди началото на официалните разговори на финансовите министри на еврозоната Пиер Московиси коментира и дневния ред на заседанието. Първата точка ще бъде Гърция и изпълнението на целите, заложени в първия преглед на третата спасителна програма. До края на годината ще бъдат взети няколко много важни решения за бъдещето на страната, посочи още комисарят.

Московиси смята, че до края на септември Атина ще изпълни всички изисквания – реформа в енергийния сектор, независимост на данъчните служби и създаването на нов приватизационен фонд. Той е говорил с финансовия министър на Гърция Евклидис Цакалотос, който го е уверил, че изпълнението на целите върви по план. Така до края на годината Атина ще може да започне „конструктивен и успешен“ разговор за дълговете на страната.

Бюджетните процедури също ще са във фокуса на Еврогрупата тази вечер. Финансовите министри трябва да обмислят и план за действие по отношение на прекомерния дефицит в Испания, защото страната няма постоянно правителство и не може да предприеме действия за намаляването на бюджетния дефицит. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Каква борба бе,след като председателят е един от найголемите измамницина Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още