IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: Консолидацията в банковия сектор ще продължи и през 2017 г.

Дигитализацията е сред сериозните предизвикателства на банките

16:54 | 08.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петър Андронов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Петър Андронов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Консолидацията в банковия сектор ще продължи и през тази година, прогнозира Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, в актуалния бюлетин на организацията.

Може да се очаква през настоящата година проявяващата се в последното десетилетие тенденция към консолидацията в банковия сектор да се запази и да станем свидетели на нови големи обединявания на кредитни институции в страната, което би допринесло за повишаване устойчивостта на банковата ни система, пише банкерът, който оглавява СИБАНК, в бюлетина.

Той очаква и за още по-голямо свиване на лихвения марж за банките в страната. Според него това ще увеличи конкуренция в банковия сектор, „особено при все по-засиленото и широкообхватно регулиране, насоченото към защита на интересите на банковите клиенти, особено на потребителите физическите лица", подчертава Андронов.

Сериозно предизвикателство пред банките е и изключителното бързо развитие и навлизане на дигитализацията в бизнеса и в обществения живот, както и свързаните с това потенциални опасности за киберсигурността и контрола върху управлението на съответните процеси и явления.

Андронов посочва, че Асоциацията на банките в България ще следи динамиката в икономическата и социалната среда, която се отразява върху работата на кредитните институции, ще е активна при вземането и реализирането на различни законодателни, надзорни и други решения, в интерес на обществото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още