IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ погасява задълженията си към бюджета

Ще бъдат спестени наказателни лихви от 2,7 млн. лв. годишно

17:27 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Холдинг БДЖ” ЕАД погасява задълженията си към държавния бюджет, които са в размер на 42 млн. лв. Средствата са осигурени чрез безлихвен заем в резултат на полученото разрешение от ЕК за държавна помощ, информира превозвачът. 

Задълженията на дружеството към бюджета са резултат от плащания след активирани държавни гаранции за погасяване на вноски по получени заеми от Световната банка по Проект за преструктуриране на железницата в България от 1995 г.

Чрез погасяването на тези задължения ще бъдат спестени наказателни лихви, които възлизат на 2,7 млн. лв. на годишна база.

Припомняме, че в началото на август Министерският съвет реши над 60 млн. лв. да бъдат преведени възмездно от Министерството на финансите към БДЖ.

Това стана, след като Европейската комисия даде разрешение на българското правителство да подпомогне БДЖ с 224 млн. лева безвъзмездна помощ за завършване на реформите в дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още