IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Минасян: Стабилен икономически растеж не се постига с раздаване на пари

Създава се мораториум върху инвестициите, а от състоянието на инвестиционния процес не личи забързано и ентусиазирано инвестиционно покритие, посочи Емил Хърсев

10:07 | 01.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пътят за стабилен икономически растеж не е чрез раздаване на помощи и компенсации. Това мнение изрази по БНТ проф. Гарабед Минасян в коментар за Бюджет 2022.

Според икономиста в него има елемент на разточителност и раздаване на пари. „Хората привикват на получаване на пари и отказването не е толкова лесно и просто“, смята той.

Проф. Минасян посочи, че каквото и да се говори, винаги става въпрос за пари и потвърди, че в проектобюджета има „редица отличаващи се моменти и най-същественото е, че е насочен повече към осигуряване за по-ускорен икономически растеж".

Той обаче смята, че когато има разточителство на пари, това се свързва с по-голяма социална политика и намаляване на социалното разслоение. „При всички случай трябва да сме наясно, че когато има повече социално разслоение, се насажда по-голямо социално напрежение, което избива“, изтъкна Гарабед Минасян.

По думите му все повече се увеличават субсидиите и разходите за заплати в бюджета.

Що се отнася до инвестициите в бюджета, икономистът потвърди, че се предвижда съществено увеличение на капиталовите разходи със 7,5 млрд. лв. „Въпросът е дали ще съумее правителството да използва и да организира процеса с проектите“, коментира Минасян.

Доц. Емил Хърсев се съгласи, че бюджетът стимулира растежа, но има притеснителни фактори: разточителен е, генерира по-голям дълг, бюджетът не е завършен и не личи промяната в него.

„Бюджетът не трябва да ни храни, не може да храни нацията“, категоричен е финансистът.

Според него се създава мораториум върху инвестициите, като от гледна точка на днешното състояние на инвестиционни процес не личи забързано и ентусиазирано инвестиционно покритие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
...Бюджетът не трябва да ни храни, не може да храни нацията, категоричен е финансистът..."Нацията не знам дали може, но доста хора добре си ги храни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още