IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в България расте шести пореден месец

На месечна база се наблюдава спад на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

13:32 | 10.03.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в България продължава да расте вече шести пореден месец. През януари индексът на промишленото производство е нараснал с 16,5% спрямо същия месец на 2021 година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Месечното увеличение е с 1,9%, показват още статистическите данни на календарно изгладения индекс.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Годишни изменения

На годишна база статистиката регистрира ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, в добивната промишленост - с 53,6%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 29,6%, и при преработващата промишленост - с 11%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо година по-рано се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 81,9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 28,9%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 26,3%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 25,7%, и производството на химични продукти - с 25,3%.

НСИ отчита най-голямо намаление при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 8,1%, и производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 5,3%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени)

Месечни изменения

През януари повишение спрямо декември има в добивната промишленост - с 10,3%, и при преработващата промишленост - с 2,5%, а намаление - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,9%.

Съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 33,2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 24,3%, производството на напитки - с 14,3%, и производството на мебели - с 13,7%.

По-значителен спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 19,8%, производството, некласифицирано другаде - с 11%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10,5%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още