IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

41 енергийни търговци дължат на хазната 166 млн. лв.

Повече от половината от сумата е задължение на три от фирмите

16:17 | 26.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към края на март 41 търговски дружества, опериращи най-вече в сферата на енергетиката, са имали непогасени задължения към държавното обществено осигуряване (ДОО) и/или за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) в общ размер на 166,1 млн. лв. - в това число главница в размер на 94,6 млн. лв. и доначислени лихви в размер на 71,5 млн. лв. Това става ясно от отговор на финансовия министър Асен Василев на писмен въпрос от народния представител на „Демократична България“ Владислав Панев относно действията на Националната агенция за приходите (НАП) за събиране публичните задължения.

За две от тези дружества с непогасени задължения за ДОО и ДЗПО в размер на 1,7 млн. лв. изпълнителното производство по реда на ДОПК вече е прекратено, или предстои да се прекрати на основаниe чл. 225, ал. 1, т. 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) поради несъбираемост (тъй като е установена липса на имущество/активи, срещу което да се насочи/продължи принудителното изпълнение, или са с имущество/активи, предмет на предходно обезпечение/тежести в полза на кредитори с частни вземания, като стойността на активите не е достатъчна за удовлетворение на вземанията, ползващи се с право на предпочтително удовлетворение преди държавата), става ясно от отговора.

Три от дружествата с непогасени задължения за ДОО и ДЗПО в общ размер на 96,8 млн. лв. са в открито производство по несъстоятелност, като Националната агенция за приходите е предявила пред съда по несъстоятелността установените публични държавни и общински вземания. За още едно дружество с непогасени задължения за ДОО и ДЗПО в общ размер на 394 хил. лв. от страна на НАП е отправено искане пред компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност.

Василев отчита още, че при 20 дружества  задълженията са текущи - възникнали в последните 1-2 месеца, като обичайно същите се заплащат от лицата доброволно и с неголяма забава. Поради това същите са обект на постоянно наблюдение, за да не се допускат просрочия за по-продължителен период, като има и готовност за предприемане при необходимост на действия за принудително събиране на дълга. Към момента три от тях са погасили дълга си в пълен размер. 

По отношение на останалите 15 дружества с непогасени задължения за ДОО и ДЗПО в размер на 65,8 млн. лв. производството по обезпечаване и изпълнение продължава, уверява финансовият министър. В хода на същото е извършено пълно проучване на наличното имущество: на паричните потоци, начина на разплащане с контрагентите и вземанията от трети лица, на движимите активи и недвижими имоти, както и на материалния интерес на другите кредитори, различни от НАП, в чиято полза има вписани тежести върху имуществото на длъжниците (особени залози/запори/възбрани/ипотеки) преди НАП, и са предприети необходимите действия за обезпечаване и събиране на задълженията им по реда на ДОПК.

Според данните на Асен Василев към момента три дружества с непогасени задължения за ДОО и ДЗПО в размер на 872 хил. лв. са с изцяло обезпечен дълг и от страна на лицата са налице поети ангажименти за своевременното погасяване на задълженията в пълен размер, като са обект на постоянен мониторинг. Останалите 12 дружества с непогасени задължения за ДОО и ДЗПО в размер на 64,9 млн. лв. продължават активни действия по принудителни изпълнение на обезпечените активи, вкл. публична продан и изпълнение на вземанията им от трети задължени лица.
Финансовият министър обяснява още, че интересът на НАП от предприемане на действия по откриване на производство по несъстоятелност срещу търговец е обусловен от възможността при разпределение на суми, получени от осребряване на активите на длъжника, да се стигне до по-висока степен на удовлетворяване на публичните вземания, спрямо тази при производството по индивидуално принудително изпълнение по реда на ДОПК.

В случаите, когато за обезпечаване събирането на публичните вземания срещу търговско дружество, са наложени обезпечителни мерки по реда на ДОПК би могло да се стигне до частично удовлетворяване на вземанията без да е необходимо извършването на разноски по несъстоятелността, които включват както възнаграждението на синдика, така и други одобрени от съда разходи. По силата на чл. 722, ал. 1, т. 3 от Търговския закон (ТЗ) в производство по несъстоятелност всички тези разноски биха били удовлетворени предпочтително преди публичните вземания срещу длъжника, допълва Асен Василев в отговора си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Alx
преди 1 година
Шиши данъци не плаща, да е ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nns
преди 1 година
Без име и ЕИК на фирмите длъжници , нито въпросът , нито отговора , нито статията имат смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още