IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От есента – нови карти за столичния транспорт, а от 2023 г. – билет за време

Столичният общински съвет прие нова билетна система на градския транспорт, чиято цел е да привлече повече пътници

16:56 | 21.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 1 септември Центърът за градска мобилност ще продава нови абонаментни документи, а от 1 януари 2023 г. електронните билети ще са за време. Столичният общински съвет прие новата билетна система на градския транспорт, съобщи „Спаси София“.

Много от превозните документи в градския транспорт на София са нови, а част от тях са променени. Премахнат е  талонът за 10 пътувания, чиято цена беше 12 лева, след като ЦГМ установи, че през 2019 г. и 2020 г. с талони и с карти за десет пътувания са се придвижвали около 10% от пътниците в градския транспорт.

Според независимия общински съветник Борис Бонев от „Спаси София“ софиянци ще имат модерна и справедлива билетна система за таксуване в градския транспорт, която ще привлече повече пътници, а транспортът ще стане по-достъпен за гражданите. „Хартиените билети и старите перфоратори заминават в историята, за да бъдат заменени от електронни билети и множество възможности за закупуване на билети и карти”, посочи той.

В рамките на 30 или 60 минути пътниците ще могат да сменят неограничен брой превозни средства - метро, автобуси, трамваи или тролеи. След края на този период, те ще могат да завършат пътуването до края на маршрута си в последното превозно средство без никакви ограничения. Това улеснение съществува в цяла Европа и софиянци няма да плащат 3,20 лв. при прекачване, а цената остава 1,60 лв.

Друг билет за време ще е валиден 60 минути и ще струва 2,20 лв. С него също ще може да се пътува повече от веднъж, ако регистрацията е до 60-ата минута.

Годишната карта за ученици и студенти става 200 лв., ще се предлагат карти на всички до 26 години без никакви допълнителни условия.

Предстои и пускането на карта „Родител“ – месечна карта с цена от 10 лв., с която родители на деца до 2 години ще могат да ползват цялата мрежа на обществения превоз.

Предвижда се и появата на 24-часова, 72-часова и седмична карта от понеделник до неделя. Цените ще бъдат съответно 6, 15 и 20 лв. Новост ще е и правото за ползване на буферен паркинг с превозен документ от наземен транспорт, а не само с такъв за метрото.

Месечната карта за цялата градска мрежа ще продължи да струва 50 лв.

Годишната карта запазва цената си от 365 лв. като е предвидена опция заплащането ѝ да става на три вноски. Към нея е включено безплатното ползване на нощния транспорт, както и буферните паркинги към метрото.

С въвеждането на новата тарифна политика ЦГМ ще спре да продава едномесечната карта за метро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Борис Бонев и ГЕРБ правят всичко възможно да намалят гласовете за себе си. Опитват се да направят градския транспорт печеливш въпреки далаверите за самите тях. Абсурдно е да ми искат 6лв на ден и да не пътувам с кола. Карта родител за хора с деца до 2г е абсурдна, насочена към римляните. Те обаче и сега пътуват без билет, а никой бял няма да се качи с 2-годишно дете в горещия трамвай... Т.к. плащам прекалено много данъци на СО предлагам да спрат изобщо градския транспорт. Няма никакъв смисъл да финансираме далаверите на Фандъчка и Бонев. 30 минути прекачване....толкова чакам в Орландовци трамвая ако го изпусна т.к. 3 трамвая минват сутрин в рамките на 2 мин и следващият е след 30 мин за да закъснееш за работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още