IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Вдигането на капиталовите изисквания за банките няма да забави растежа

Новите регулации ще принудят банките да наберат 375 млрд. долара допълнителен капитал, коментират анализатори

15:12 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Вдигането на капиталовите изисквания за банките няма да забави растежа

Шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Аксел Вебер заяви, че по-високите капиталови изисквания за банките няма забавят икономическия растеж, съобщава Bloomberg.

„Актуални изследвания, базирани на широк анализ, показват, че пътят, по който вървим, не е твърде рискован“, казва Вебер. „Затова не трябва да очакваме, че планираното увеличаване на капиталовите изисквания ще забави реалната икономика, особено ако приложим продължителни преходни периоди“.

Банките по цял свят се противопоставят на предложените от Базелския комитет за банков надзор промени, като подчертават, че регулациите ще ограничат кредитирането, тъй като финансовите институции няма да са в състояние да наберат достатъчно капитал, за да удовлетворят новите изисквания.

На 18 август комитетът отхвърли възраженията на банките като подчерта, че негативният ефект ще бъде „умерен“.

В светлината на най-тежката финансова криза от 70 години насам Базелският комитет, който представлява централните банки и регулаторни органи на 27 страни и определя банковите стандарти в глобален мащаб, беше приканен от лидерите на Г20 да предложи нови правила за банковия сектор.

Според анализатори на UBS AG ако предложението бъде утвърдено, банките ще трябва да наберат 375 млрд. долара допълнителен капитал.

Новите регулации „ще повлияят негативно на реалната икономика“ и ще бъде „фатална грешка да мислим, че регулациите ще засегнат само банките“ казва Юрген Фичен, член на борда на директорите на Deutsche Bank AG.

„Регулациите ще намалят вероятността отделни банки да фалират и ще се превърнат първа линия на защитата срещу систематични рискове и нова криза“, посочва Вебер.

От началото на финансовата криза банките по света е трябвало да отпишат като лоши кредити 1,8 трилиона долара, показва изследване на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още