IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лобиране спря налагането на мораториум върху дълбоководни сондажи в ЕС

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер беше обявил действия за затягане на издаването на разрешителни за сондаж

13:11 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лобиране спря налагането на мораториум върху дълбоководни сондажи в ЕС

Опитът на Европейския съюз да замрази сондирането за петрол в дълбоки води в Европа се провали под натиска на петролната индустрия в Северно море, предаде EUbusiness, позовавайки се на АФП.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер беше обявил действия за затягане на издаването на разрешителни за сондаж предвид екологичната катастрофа в Мексиканския залив, предизвикана от потъването на платформа на BP.

Временен мораториум върху проучванията в дълбоки води, който се очакваше да бъде договорен до вторник, обаче няма. По думите на Йотингер европейските партньори са се „споразумели да проучат възможността дали няма да е добра идея да се наложи мораториум“. Той обаче е признал, че самата дума мораториум не е била използвана.

Според източник от ЕС еврокомисарят по външните работи Катрин Аштън се е намесила в полза на индустрията в Северно море, която допринася с 6,8 млрд. паунда (9,5 млрд. долара) годишно за британската икономика.

По-голямата част от добива се осъществява край бреговете на Шотландия и представител на шотландския парламент в Брюксел е заявил, че ЕС не разполага с правова база да налага такава забрана – становище, което са подкрепили и от Международната асоциация на производителите на петрол и газ.

„Здравият разум изглежда надделя“, е заявил шотландският евродепутат Иън Хъджтън от управляващата Шотландска национална партия, която иска петролните приходи да остават в Шотландия с цел по-голяма фискална независимост от Великобритания.

По думите му би било „глупаво да се излагат на риск работни места като импулсна реакция на катастрофата в Мексиканския залив“.

От организацията Грийнпийс обаче настояват, че Европа трябва да продължи с опитите да наложи забрана.

Йотингер е заявил, че предстои да направи „предложение за попълване на всички пропуски в съществуващото законодателство“, отнасящи се до сигурността на оборудването, застраховането, проверките и данъчното облагане.

От Европейския парламент вече гласуваха против каквито и да било предложение за налагане на мораториум.

Позициите на Йотингер бяха допълнително отслабени от решението на Белия дом „съвсем скоро“ да премахне шестмесечния мораториум върху сондирането в дълбоки води, наложен след взрива на платформата на BP в края на април.

Най-лошата катастрофа в Европа, свързана с петрол, беше разрушаването след пожар на платформа край бреговете на Шотландия през юли 1988 г., при което бяха убити 167 души. По-късно беше установено, че платформата е била лошо поддържана и на нея е имало прекалено много хора.

От общо 1000 платформи в ЕС близо половината – 486, са на британска територия, 181 – на холандска, 123 – на италианска, и 61 – на датска, като малък брой платформи има и в България, Германия, Гърция, Ирландия, Полша, Румъния и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още