IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набуко ще има нова цена, а пускането му се отлага до 2015 г.

Набуко най-вероятно ще струва повече от предвидените 7,9 милиарда евро заради удължаването на тръбата към Ирак

20:36 | 18.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Набуко ще има нова цена, а пускането му се отлага до 2015 г.

Газопроводът Набуко, предназначен да пренася газ от Каспийско море за Европа, заобикаляйки Русия, най-вероятно ще струва повече от предвидените 7,9 милиарда евро заради удължаването на тръбата към Ирак, а пускането му в действие ще се отложи за края на 2015 г. Това заяви пред Франс прес изпълнителният директор на проектната компания Райнхард Мичек.

Досега пускането в действие на Набуко беше предвидено за края на 2014 - началото на 2015 г. След възникналото международно напрежение заради ядрената програма на Иран, консорциумът реши да се откаже от разклонението към Ислямската република и вместо това да прокара тръба до Ирак, чиито недра също са богати на природен газ.

Това добавя още 550 километра и цялото съоръжения накрая ще бъде дълго 3900 километра, уточни Мичек. Ръководството на проекта още не е потвърдило официално, но както изглежда има голяма вероятност цената му да бъде преразгледана към повишение заради тези допълнителни километри.

Операторите на газопровода - германската компания RWE, австрийската OMV, унгарската MOL, румънската Transgaz, българската Булгаргаз и турската Botas трябва да сключат споразумения за доставки, каквито липсват в много голяма степен на Набуко. Началото на строителните работи са планирани за края на 2011 г.

Сред потенциалните доставчици според Мичек са Азербайджан, с който Европейският съюз подписа споразумение през януари, Ирак, както и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Докато прокарат НАБУКО до Ирак, Газпром ще изкупи това-онова, и пак ще купуваме от руснаци. Те, междувременно, успешно торпилират всички възлови моменти и участници и така, докато "Европата " се натутка много вероятно, ефектът да е нулев. Така мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още