IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви санкции срещу Либия, може да се спре вноса на нефт и газ

Износът на петрол и газ от Либия за ЕС е 85% от общия й износ на тези енергийни суровини

12:17 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС готви санкции срещу Либия, може да се спре вноса на нефт и газ

Европейският съюз подготвя пакет санкции срещу ръководството на Либия, отговорно за репресиите срещу народа на страната, съобщи Итар-Тасс, позовавайки се на информация от високопоставен източник от Съвета на ЕС. По думите му, „санкциите могат да бъдат въведени в най-кратки срокове, това е въпрос на няколко дни“.

Към момента постоянните представители на 27-те страни на ЕС са се договорили да въведат забрана на влизането в Европа на членове на клана на Муамар Кадафи и на негови близки сподвижници, а също да бъдат замразени техните банкови сметки. „Черният списък“ на либийските чиновници в момента се уточнява.

Вече има консенсус в ЕС и за ембарго върху доставките на оръжие за Либия, също на военно и полицейско снаряжение, като в момента се уточнява само юридическата формулировка на решението за тези забрани.

Преди два дни ЕС обяви за прекратяване на преговорите с режима на Кадафи за т.нар. привилегировано партньорство на Либия с Общността.

Преди часове представители на ЕК дадоха да се разбере, че се обмисля и още един, по-строг вариант на санкции срещу Либия – отказ от покупки на петрол и природен газ от страната.

Доставките на петрол от Либия представляват 9,6% от общия му внос, а на газ – едва 2,7% от общия внос за ЕС. За Либия обаче износът на нефт и газ за ЕС формира 85% от общия й износ на тези основни енергийни суровини.

Даже и Италия, която има исторически връзки с Либия, която е била нейна колония, се отказа категорично от режима на Кадафи.

След телевизионното обръщение на Кадафи, в което той заявява, че „ще се бие до последния куршум“, министърът на външните работи на Люксембург обяви: „Този човек е болен и много опасен. Той започна геноцид срещу собствения си народ.“

В тази връзка в ЕС започнаха консултации по въпроса за провеждане на независимо разследване и търсене на отговорност за кръвопролитията в Либия чрез международния съд, но засега официално решение по въпроса не е взето.

Оценявайки ситуацията от хуманитарна гледна точка, ЕК вече говори за хуманитарна катастрофа в Либия, а страните от Южна Европа и най-вече Италия започнаха спешно да се подготвят за миграционен „взрив“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още