IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Отива се към използване на стратегическите нефтени запаси заради Либия

Вече е нарушена работата на редица сектори на либийските пристанища, включително и на нефтените терминали

16:59 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
МАЕ: Отива се към използване на стратегическите нефтени запаси заради Либия

Ръководството на Международната агенция за енергия (МАЕ) се събира на специално заседание до края на седмицата, на което ще бъде разгледан въпросът за възможното използване на стратегическите петролни запаси във връзка с кризата в Либия.

Това е заявил днес председателят на организацията Нобуо Танака по време на провеждащия се в Рияд (Саудитска Арабия) Международен енергиен форум.

МАЕ управлява крупни стратегически резерви от петрол, които са натрупани от най-големите индустриални държави, членуващи в организацията. Съгласно съществуващите договорености, националните запаси на тези страни постъпват под общо разпореждане в периоди на резки сътресения на световния нефтен пазар, предизвикани от недостиг на предлагането на „черно злато“.

В същото време представителят на Иран в ОПЕК съобщи, че в момента се проучва въпросът за свикване на извънредна сесия на организацията заради случващото се в африканската държава. Вчера беше съобщено, че износът на петрол от Либия пада.

Съгласно последната информация, вече е нарушена работата на редица сектори на либийските пристанища, включително и на нефтените терминали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още