IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P заплаши с намаляване на рейтинга на Португалия

От агенцията за кредитен рейтинг очакват спад с 2% на икономиката на страната

19:40 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P заплаши с намаляване на рейтинга на Португалия

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's очаква икономиката на Португалия да се свие с 2% тази година и прераглежда рейтинга на страната, предаде ВВС. Според агенцията правителството на Португалия има само малък напредък по реформите за подобряване на растежа.

Агенцията предвижда в рамките на следващите три месеца да вземе решение за евентуално намаляване на рейтинга. От S&P са намекнали също така, че обсъжданият нов спасителен фонд на еврозоната може всъщност да влоши кредитоспособността на Португалия.

От агенцията посочват, че Португалия вероятно ще трябва да изплати какъвто и да е спасителен заем преди задълженията си към частни инвеститори, което ще направи профила на тези задължения по-рисков.

Новият механизъм за стабилност в Европа е постоянен спсителен фонд, който ще замени съществуващия в момента временен такъв. От S&P подчертават, че новият механизъм е възможно да бъде структуриран по такъв начин, че задълженията по него да трябва да се изплащат преди тези към частни инвеститори.

Очакванията на правителството за тази година са доста по-оптимистични от тези на агенцията, като сочат ръст от 0,2% на база скок със 7% на износа.

В момента присъденият от S&P рейтинг на Португалия е A- и е същият като този на Полша и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още