IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC предпочита да остави основния си офис в Лондон

Банката премести главния си офис от Хонконг в Лондон преди 19 години, заради банковите регулации на Острова сега има спекулации, че ще се върне в Азия

10:50 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
HSBC предпочита да остави основния си офис в Лондон

Най-голямата европейска банка - HSBC Holdings, обяви, че предпочита да остане базирана в Лондон, определяйки информацията за “скорошна промяна” като спекулативна. Това са съобщили председателят на банката Дъглас Флинт и главният изпълнителен директор Стюарт Гъливър, цитирани от ВВС.

В неделя Sunday Telegraph съобщи, че банката се подготвя да върне главния си офис в Хонконг заради финансовите регулации и данъци на Острова, позовавайки се на голям инвеститор в банката, който обаче не е назован. Великобритания увеличи данъка върху баланса на банките тази година, от което очаква да набере за бюджета 2,5 млрд. паунда (4,1 млрд. долара).

Банката премести главния си офис от Хонконг в Лондон преди 19 години.

HSBC и Standard Chartered, които са зависими от Азия за голяма част от печалбата си, са под натиск от страна на инвеститорите си да обмислят преместването си в Хонконг. И двете банки предупредиха миналата седмица, че некоординираните регулации излагат на риск сектора.

В съвместното изявление на двамата шефове на HSBC се посочва, че „Лондон продължава да бъде широко признат за един от водещите международни финансови центрове - позиция, която си е изградил в продължение на десетилетия чрез обмислени регулаторни действия. Бяхме пределно ясни, че предпочитаме главният ни офис да остане тук“.

В изявлението се посочва, че ръководството на банката има положителни очаквания по отношение на заявения от правителството наскоро ангажимент да защити конкурентната позиция на Лондонското сити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още