IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания бойкотира „Европа 2020“?

В отказа си да постави конкретни цели за заетост на национално равнище, британското правителство се „цепи“ от политиката на Европейската комисия

12:46 | 08.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Великобритания бойкотира „Европа 2020“?

С отказа си да постави конкретни цели за заетост на национално равнище, британското правителство се „цепи“ от политиката на Европейската комисия и може да възпрепятства реализирането на стратегията за растеж „Европа 2020“, споразумение за която беше постигнато през лятото на 2010 г. от лидерите на 27-те страни членки, пише EurActiv.

Досега 24 страни членки са си поставили национални цели за заетост, като изключение правят Ирландия, Холандия и Обединеното кралство, е обявил на пресконференция в понеделник еврокомисарят по въпросите на заетостта и социалната политика Ласло Андор.

Той е отбелязал, че в случая на Ирландия отлагането се дължи на кризата в страната и на факта, че новото правителство, съставено след изборите на 25 февруари, все още е в процес на установяване. Относно Холандия Андор е пояснил, че е имало проблеми от методологичен характер, които обаче вече са решени и затова той очаква поставянето на национални цели да стане до няколко седмици.

Когато става дума за Великобритания обаче причините се оказват по-трудни за превъзмогване.

На срещата на върха на ЕС през юни 2010 г. европейските лидери, включително и британският премиер Дейвид Камерън, постигнаха споразумение по въпроса, че страните членки трябва „бързо да поставят националните си цели (...) съгласно процедурите им за взимане на решения на национално ниво“.

Според EurActiv Великобритания разбира определението „процедури за взимане на решение на национално ниво“ като сигнал, че страните членки не са задължени да си поставят цифрови цели.

Британското правителство използва подобни аргументи миналия месец, за да обясни защо отказва да фиксира национални цели, които да са съвместими със стратегията за образование, изложена в „Европа 2020“.

Британският министър по въпросите на заетостта Крис Грейлинг наскоро се обяви против такива стандартни програми. Той смята, че трябва да се прилага по-децентрализиран подход за оказване на помощ на безработните, базиран на финансови стимули, а не на цифрови цели.

Все още не е ясно дали Европейската комисия се е отказала да убеди Великобритания да промени отношението си към поставянето на националните цели.

Стратегията „Европа 2020“ има за цел да създаде нови работни места и да помогне за постигане на устойчив растеж на икономиката. Основните цели на стратегията са да се увеличи нивото на заетост от 69% на 75% и да се намали броя на хората, живеещи бедно, с 20 млн.

Тези общи цели страните членки трябва да трансформират в национални цели, взимайки предвид различните си стартови нива.

Очаква се през второто полугодие на 2011 г. ЕК да изготви специфични препоръки относно политиката на всяка страна членка. Преди това до април трябва да бъдат изготвени националните цели и да бъдат представени проектите за съответните национални програми за реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mendeleev
преди 13 години
Нищо ново под слънцето. Англичаните бламират консолидирането на съюза, а за такива миши държавици като нашата това е пагубно. Да става както каза Барозу като го избараха за втория мандат "една нова гражданска империя" тоя съюз и да продължаваме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още