IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на еврозоната се споразумяха за укрепване на спасителния фонд

Лихвата по заема на Гърция ще бъде намалена, а Ирландия ще може да се възползва от същата отстъпка, ако се съгласи за обща европейска база за корпоративния данък

12:10 | 12.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерите на еврозоната се споразумяха за укрепване на спасителния фонд

Европейските лидери са постигнали споразумение за укрепване на спасителния фонд на еврозоната, като заемите от него ще бъдат направени по-евтини, а лихвите по заема, отпуснат на Гърция, ще бъдат понижени, предаде Ройтерс.

Лидерите на страните от еврозоната са поели ангажимент да увеличат гаранциите, които плащат по Европейския фонд за финансова стабилност, с което капацитетът му ще нарасне до 440 млрд. евро от сегашните близо 250 млрд. евро.

Постигнато е било и споразумение за понижаване на лихвите и удължаване на матуритета на заемите, отпуснати на Гърция. Лихвата се понижава със 100 базисни пункта, достигайки тази по заема на международния валутен фонд, а матуритетът се удължава на 7,5 години от сегашните три.

Оттук нататък всеки евентуален заем от фонда ще бъде при същата лихва като тази на МВФ.

Ирландия, която през ноември взе заем от ЕС и МВФ, също може да се възползва от по-ниските лихви, но това ще зависи от преговорите за обща европейска база за корпоративен данък, на което Ирландия оказа силна съпротива.

Ставката на корпоративния данък в Ирландия е 12,5%, което привлича бизнеса, затова страната е против обща база, която по думите на новия премиер на Ирландия Енда Кени ще бъде пагубна за страната.

Според френския президент Никола Саркози все още има възможност за постигане на споразумение с Ирландия на срещата на върха на ЕС на 24 и 25 март.

На сегашната си среща лидерите от еврозоната са се споразумели също така спасителният фонд да може да купува облигации на затруднени страни от еврозоната на първичния пазар. Това ще е разрешено и за Европейския механизъм за стабилност – постоянен фонд, който ще замени сегашния временен механизъм от средата на 2013 г. и ще разполага с 500 млрд. евро за отпускане на заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още