IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се приватизира

Приватизационната програма на правителството се оценява на 50 млрд. евро, от които тази година трябва да влязат 15 млрд. евро

12:40 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция се приватизира

Гръцкото правителство работи по изготвянето на списък на държавните обекти, които смята да обяви за приватизация.

Работата по списъка се намира на последната права и трябва да бъде готов до края на месеца, съобщава днес Imerisia, цитирана от БТА. "Гърция се приватизира", пишат изданията.

В приватизационния списък фигурират Националната електрическа компания (ДЕИ), телекомът ОТЕ и "Хеленик петролиум", ВиК компаниите, железниците, пощите, оръжейната компания "Гръцки отбранителни системи", организацията за спортни залагания, казиното в Парнет и други.

Акцент се поставя и върху концесионните договори, от които финансовото министерство очаква значителни приходи. За целта се предвижда да бъдат обявени конкурси за отдаване на концесия за експлоатация на летищата и пристанищата в Гърция, както и на автомагистралата Егнатия.

Приватизационната програма на правителството се оценява на 50 млрд. евро, които трябва да бъдат събрани за покриване на дълговете на Гърция.

За тази и следващата година целта е в хазната да влязат 15 млрд. евро.

Представители на Международния валутен фонд (МВФ), чийто управителен съвет вчера одобри отпускането на четвъртия транш в размер на 4,1 млрд. евро от заема за Гърция, са поискали от правителството в Атина повече подробности за приватизационната програма на страната, както и за мерките, които се предвиждат за повишаване на конкурентоспособността на гръцката икономика и за по-ефикасна борба с данъчните длъжници.

С последния транш общата сума, отпусната от фонда на Гърция досега, става 14,6 млрд. евро. Целият заем е 30 млрд. евро.

Заемът е част от тригодишна съвместна програма с Европейския съюз на стойност 110 милиарда евро за спасяване на гръцката икономика.

В ход е и процедура за удължаване на срока за връщане на дълга на Гърция към МВФ от две на седем години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още