IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Ireland няма да се национализира, акциите й скочиха с 36%

В същото време пазарната капитализация на Irish Life & Permanent се срутиха с 58% в очакване на точно обратното

14:55 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Bank of Ireland няма да се национализира, акциите й скочиха с 36%

Акциите на Bank of Ireland скочиха рязко с 36% днес заради спекулации, че няма да се наложи правителството да прибегне до практическа национализация чрез придобиването на мажоритарен пакет. В същото време, точно поради обратните очаквания, книжата на Irish Life & Permanent се срутиха с 58 на сто.

Вчера централната банка на Ирландия публикува резултатите от стрес тестовете на четири от водещите кредитора в страната. Те ще се нуждаят от 24 млрд. евро, за да се справят с потенциални шокове за финансовата система.

В официалната позиция на Bank of Ireland, която трябва да си осигури 5,2 млрд. евро, се казва, че финансовата институция ще успее да се справи с изискването и до началото на лятото ще си осигури парите.

За момента правителството на Ирландия има 36% от капитала на банката, като инвеститорите очакваха заради новата нужда от пари да се наложи държавният дял да мине над 50 на сто.

На обратния полюс са акционерите в Irish Life & Permanent, тъй като банката трябва да си осигури 4 млрд. евро. Очакванията са държавата да вземе дял от капитала й в замяна на помощта, което предизвика истински срив в цената на акциите на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още